3FM Serious Request

Michiel: 4 kilo kwijt!

  1. Nieuwschevron right
  2. Michiel: 4 kilo kwijt!
Nieuwslicht volgde de fysieke en mentale gezondheid van Michiel Veenstra op de voet.
Iedere dag werd de conditie van Michiel Veenstra gemeten. Want bij hongeren gaan concentratie en conditie achteruit. Nieuwslicht, het wetenschapsprogramma van de VARA, hield daarom Michiels gewicht, zijn bloedsuikergehalte, zijn vetpercentage, zijn conditie en zijn concentratie in de gaten. Vandaar op deze plek: Michiels medisch bulletin.

Maandag 24 december: vier kilo eraf

De laatste dag, een slechte dag voor Michiel. Hij is erg moe, vertelt hij om 13.00 uur. "Ik voel me zo slap als een vaatdoek en ik heb last van diarree."

Gewicht
Vandaag hebben we alle testen van de eerste dag herhaald. Eerst het gewicht, dat meten wij nu op 84,7 kilo, maar Michiel vertelt dat hij net een liter cola heeft gedronken. Gelukkig heeft ook vanochtend gemeten: 83,7 kilo. Dat komt helemaal overeen met de afgelopen dagen. Steeds een beetje eraf. Michiel heeft nu vier kilo verloren!
Dat was ook wel zijn bedoeling. Zal hij dit nu vasthouden? Professor Hans Sauerwein: "Dat ligt eraan. Als hij zijn oude eetpatroon weer oppakt, komt het er weer aan. Wil Michiel dus op gewicht blijven, moet hij dus zijn eetpatroon blijvend aanpassen."

Vetpercentage
Wij meten dat rond 13.00 uur op 25,2, terwijl Michiel vanochtend op 23,1 procent zat. Deze metingen fluctueren dus nogal, vertelt Sauerwein. We zien wel dat het vetpercentage in vijf dagen met een procentpunt is afgenomen, maar in absolute zin nog meer: want zijn gewicht is ook afgenomen. De eerste dag bevatte Michiel 21,4 kilo vet (24,4 procent van 87,7 kilo). Vandaag is dat nog maar 19,3 kilo (23,1 procent van 83,7 kilo). Twee kilo vet minder: dat is mooi meegenomen.

Bloedsuiker
Even prikken, bloed uit de vinger persen, druppeltje op de meter doen en 30 seconden wachten. En wat zien we: het bloedsuikergehalte is nota bene gestegen: van 4,8 mmol/liter woensdag naar 5,8 mmol/liter nu. Dat hadden we niet verwacht.

Maar, Sauerwein weet het al: "Michiel heeft net een liter cola gedronken. Daar zit een paar honderd gram suiker in. Hadden we deze meting daarvoor gedaan, dan hadden we veel minder suiker in zijn bloed aangetroffen."

Concentratietest
Dan de strooptest. Met rode, blauwe en gele letters. Ook hier is de uitkomst anders dan verwacht. De reactietijden zijn korter dan op de eerste dag: 0,52 en 0,60 seconden (het was 0,56 en 0,62). Gelukkig heeft de prof al een verklaring klaar liggen ;-) "Dit is waarschijnlijk een leereffect. Woensdag moest hij wennen aan de test, en daardoor is de je score lager. Nu weet hij al wat hij moet doen."

Conditie
Hier ziet Michiel tegenop. Woensdag ging hij in twee minuten helemaal kapot. Michiel begint nu behoudzaam (eigenlijk ook een leereffect dus!), maar dat mag niet baten. Michiel komt niet verder dan 750 meter (woensdag nog 1010 meter). Dit is helemaal helder: een kwart minder gefietst. Michiels conditie is sterk achteruit gegaan. Hongeren is funest voor je conditie!

Conclusie
Met een proefpersoon kun je geen betrouwbaar experiment doen. Maar we zien wel dat Michiel globaal doet wat eerder onderzoek al heeft uitgewezen: hij valt een paar kilo af en zijn conditie gaat achteruit.

Komende zondag doen we nog twee testen: gewicht en vetpercentage. Ook zijn we benieuwd hoe het Michiel de komende dagen mentaal vergaat. Volg het hier, en bekijk de uitzending op 2 januari, 20.25 uur op Nederland 3.

Voor nu wensen we hem sterkte met de laatste uren. En voor straks: eet smakelijk!



Zondag 23 december: helemaal prima

Is het de adrenaline? Het lijkt helemaal goed te gaan met onze held op het plein. Michiel vertelt: ,,Na de meest bizarre avond van de week (een compleet fanfare-orkest op het plein, de Fabeltjeskrant in het huis, het ging nergens over) heb ik heerlijk 7,5 uur geslapen en ben op de ochtenddufheid na zo fit als een hoentje. Vooralsnog verloopt alles prima!''

Results
En dan the results from The Hague: 84 kilo en 23,3 procent. Volgens het boekje! Morgen nog alle testen van de eerste dag, we zijn erg benieuwd.



Zaterdag 22 december: een dip

Michiel heeft zijn eerste dip gehad, gisteravond. Michiel: "Ik vond het niet meer leuk, was moe, wilde naar huis, slapen, wakker blijven, alles en niets." Het is lastig om dit toe te schrijven aan het niet eten. Michiel, Gerard en Rob werken veel en op wisselende tijdstippen. Gevolg: gebroken nachten en ook dat kan je down en prikkelbaar maken.

Graveyard shift
Hij zag ook echt op tegen de late shift van twee tot zes uur 's nachts. Maar: "Wonder boven wonder verliep die hartstikke lekker en ben ik blij gaan slapen."

Statistieken
Bovendien: "Ik ben net wakker geworden en na een ochtendplasje ook mooie cijfers uit de weegschaal getoverd: 84,1 kg en 22,5 procent!" Michiel is nu al 3,5 kilo verloren en zijn vetpercentage is gedaald van 24,4 naar 22,5. Way tot go!



Vrijdag 21 december: steeds lichter

Michiel voelt zich nog steeds behoorlijk goed, zo vertelt hij. "Ik voel me nog steeds prima, niet anders dan ik me normaal voel als ik eens een nachtje doorhaal of raar slaap. En na vier uur uitzending ben ik wel helemaal gesloopt."

Gewicht:
Vanochtend om half tien woog Michiel Veenstra 85,4 kilo. Hij valt dus goed af! Michiel: "Ik plas wel heel veel." Dat valt eenvoudig te verklaren: suikers houden vocht vast, en aangezien hij nu waarschijnlijk minder suikers tot zich neemt, plast hij het vocht als water uit. Maandag meten we zijn bloedsuikergehalte weer.

De vettest
Zijn bodyfat is nu 24,7 procent. Ook dat daalt dus. Hoe is het met het hongergevoel: "Af en toe een klein momentje van trek, maar dat is ook snel weer weg."



Donderdag 20 december: lichter en vetter?!
Vanmorgen woog Michiel 86 kilo, maar dat was met slaapkleren aan (een T-shirt en joggingbroek). Het was minder dan gisteren, toen hij ook meer kleren aan had.

Vetpercentage
Het vetpercentage van Michiel is 25,4 procent, meer dan in de meting van gisteren. Maar dit zegt nog niet zoveel: er zit altijd enige fluctuatie bij de metingen. Meer metingen maken het betrouwbaarder.

Meer vet
Het vetpercentage kan de komende dagen alsnog toenemen, legt prof. Sauerwein uit. Als Michiel vocht en suiker verliest, wat te verwachten valt, zal hij afvallen. Als zijn vetreserves niet worden aangesproken, blijft de absolute hoeveelheid vet in zijn lichaam gelijk en neemt het vetpercentage af.

En hoe voelt Michiel zich?
Maar: hoe voelt onze DJ zich? 'Ik heb het hartstikke naar mijn zin. Soms een beetje duf misschien. Maar ik heb totaal geen last van honger, daar was ik wel een beetje bang voor. Het gaat super dus!'


Woensdag 19 december: geen suikerziekte
Vanmorgen om half elf. Het laatste broodje is binnen en het huis op slot. Voor de metingen heeft Menno Bentveld niemand minder dan professor doctor Hans Sauerwein van het AMC meegenomen naar het glazen huis.

Gewicht
Met schoenen uit en kleren aan weegt Michiel vandaag 87,7 kilo. Daarmee komt zijn body mass index uit op 24,8. Nog nét aan de goede kant. Een BMI tussen 20 en 25 is gezond, boven de 25 heb je overgewicht.

Vetpercentage
Maar, Michiels vetpercentage is 24,4. Daar moet Michiel aan werken, zei onze arts Sauerwein. Voor mannen is een vetpercentage tussen de 10 en 20 normaal. Voor vrouwen is dat tussen de 20 en 30. De vettest doen we met een bio-impedantiemeter, die stuurt een zak stroompje tussen handen en voeten en meet de weerstand. Dat is een maat voor het vochtgehalte en daaruit is het vermoedelijke vetpercentage te halen.

Bloedsuiker
En dan zijn bloedsuiker. Een prikje in de vinger was geen probleem voor Michiel. In het druppeltje bloed bleek 4,8 millimol glucose per liter te zitten. Prima, volgens Sauerwein: Michiel heeft geen suikerziekte!

Concentratie
En dan, de concentratietest. Iedereen was even stil toen Michiel een kleurentest deed. Hoe werkt die? Michiel zag de woorden blauw, rood en geel op een scherm verschijnen in allerlei kleuren, bijvoorbeeld het woord rood in blauwe letters. Michiel moet de kleur van de letter aangeven: blauw in dit geval. Maar dat is lastig omdat je automatisch het woord (rood) leest als je ernaar kijkt. Semantische activatie heet dat.

En dan de uitslag: de reactietijd bij de woorden waarbij letterkleur en betekenis overeenkomen was 0.56 seconde. Michiels reactietijd bij woorden die de letters een andere kleur hebben dan de betekenis van het woord is – logischerwijs – langzamer. Dat klopt: Michiel deed er 0,62 seconde over. Dat zegt nu nog niet zo veel: we gaan het vergelijken met de uitslag van maandag. Wil je de test zelf doen, of meer uitleg: kijk hier.

Conditie
Tot slot: op de fiets. Michiel moest twee minuten zo hard mogelijk fietsen. Hij begon hard, maar eigenlijk te hard! Ondanks de aanmoedigingen van Menno kreeg hij de pedalen nauwelijks rond aan het einde. Op de meet had Michiel 1.01 kilometer afgelegd (bij een weerstand van acht). Eens kijken of hij maandag ook zover komt…

In de vroege morgen mocht Michiel, toen nog helemaal nuchter, zich al helemaal uitleven op de hometrainer. 2 minuten keihard fietsen, was net iets teveel. Na een minuutje stond het zweet al op zijn voorhoofd, dat belooft veel goeds...

Michiel gaat de komende week zelf zijn vetpercentage en gewicht bijhouden en aan het einde van de week krijgt hij weer een volledige lichaamstest.


Dinsdag 18 december
Even een opsomming van de feitjes. Michiel Veenstra is 1 meter 88 lang, 31 jaar oud en weegt - nog wel! - 85 kilo.

Michiel: "Ik eet nu normaal, niet extra veel of extra weinig. Ik zie wel op tegen de eerste 24 uur, die lijken me het zwaarst. Daarna zal ik wel gewend zijn aan het hongergevoel. Ik heb nog nooit een dieet gevolgd, maar uit de medische keuring bleek dat mijn buikomvang twee centimeter te groot is. Dat hoop ik kwijt te raken."

>> Lees meer over Michiels medische bulletin
>> Check de site van Nieuwslicht voor grafieken

Ster advertentie
Ster advertentie