3FM Serious Request

Ronny moest shifts van 24 uur draaien en kreeg niet betaald

foto: Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Ronny moest shifts van 24 uur draaien en kreeg niet betaald

Ronny (25) is samen met zijn vrouw vanuit Venezuela gevlucht naar Colombia. Daar zijn ze hard op zoek naar werk, zelfs nadat ze een tijd zijn uitgebuit. Ronny vertelt in een opvangcentrum van het Rode Kruis zijn verhaal aan Wijnand.

Vluchten

In Venezuela heerst een flinke sociaal-economische crisis, waardoor Ronny zijn baan als vrachtwagenchauffeur verloor. Het werd voor Ronny en zijn gezin vrijwel onmogelijk om zichzelf te onderhouden, dus vluchtte hij met zijn vrouw naar Colombia. Hun achtjarige zoontje moest achterblijven bij oma omdat het te gevaarlijk was om hem mee de grens over te nemen. Ronny en zijn vrouw proberen nu werk te vinden in Colombia, zodat ze niet meer op straat hoeven te leven en geld kunnen sturen naar hun zoontje.

Beroerde omstandigheden

In die zoektocht naar een baan stuitten Ronny en zijn vrouw op een Facebook-advertentie waarin een klein hotel deelde dat ze op zoek waren naar personeel, in ruil voor kost en inwoning: 'Shifts van acht uur in ruil voor een dak boven je hoofd, eten, wifi, TV en een badkamer'.

Er was inderdaad een kamer, maar die moesten ze delen met nog vier anderen. Het werk startte elke dag om zes uur 's ochtends en daarna hield het eigenlijk niet op: ze werkten soms 24 uur achter elkaar. Betaald werden ze niet, werkzaamheden weigeren kon niet. Zijn vrouw was toentertijd ook zwanger van hun tweede kindje, dus voor haar was het extra zwaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het hotel op eigen initiatief verlaten was geen optie, want niemand mocht naar buiten. Ronny: "Het leek wel een gevangenis. Iedereen stond continu onder grote druk. Aan de shifttijden hielden de bazen zich niet en alles moest precies gebeuren zoals zij het zeiden. Ze waren heel autoritair. Het was een soort psychologische marteling."

Een beter leven

Op een dag ontstond er een ruzie, waardoor Ronny ontslagen werd. Ze stonden opnieuw op straat en werden opgevangen door het Rode Kruis. Ronny kaartte de slechte omstandigheden in het hotel aan bij de autoriteiten, die vervolgens ook andere slachtoffers daar hebben weggehaald.

Ronny is nog steeds op zoek naar werk in normale omstandigheden, waar hij wél voor wordt betaald: "Ik wil graag een werkvisum hebben, zodat ik mijn kinderen een beter leven kan geven. Een thuis. Ik wil dat ze naar school kunnen!"

Mensenhandel

Het verhaal van Ronny is een voorbeeld van arbeidsuitbuiting: een situatie waarin iemand gedwongen wordt werk te doen onder zeer slechte omstandigheden, zonder daarvoor betaald te krijgen.

Dit jaar komt 3FM Serious Request: The Lifeline samen met het Rode Kruis in actie tegen mensenhandel. Het Rode Kruis focust op preventie bij kwetsbare groepen, opvang en psychosociale hulp voor slachtoffers én helpt hen met het opbouwen van een nieuwe toekomst. Je leest hier alles over het doel.

Wil je iets doen? Doneer dan hier een bedrag, kom in actie met je klas/collega's/familie/vrienden of vraag in december een plaatje aan in ruil voor een donatie!

Fotografie: Sander Koning

Ster advertentie
Ster advertentie