3FM Serious Request

3FM-dj Wijnand's eerste keer Glazen Huis: "Mijn opa overleed aan de gevolgen van ALS"

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Wijnand's eerste keer Glazen Huis: "Mijn opa overleed aan de gevolgen van ALS"

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. In de week voor Kerst van 17 t/m 24 december betreden 3FM-dj's Barend, Sophie en Wijnand het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Hier zetten ze zich samen met heel Nederland dag en nacht in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor ALS-patiënten. We spreken Wijnand over zijn Opa die ALS had, waar hij het meest naar uitkijkt en waarom het zo belangrijk is om geld op te halen voor Stichting ALS Nederland.

Het wordt je eerste keer in het Glazen Huis, hoe voelt dat?

"3FM Serious Request was voor mij altijd iets magisch. Ik was een radiofanaat en groot 3FM-fan, dus ik bekeek en beluisterde alles wat daarmee te maken had. Ik deed er ook alles aan om bij 3FM te werken en om daar ook maar iets mee te maken te hebben. In 2007 vond 3FM Serious Request plaats in Den Haag en mocht ik als manusje van alles helpen bij de productie. Toen was alles nog heel klein opgezet, maar ik vond het heel vet.

Daar begon het eindelijk allemaal voor mij. Ik heb toen heel veel jaren allerlei dingetjes gedaan, kabels gedragen of camera’s neergezet midden in de nacht. Dit totdat ik op een gegeven moment bij 3FM ook echt radio mocht gaan maken. Ik heb voor 3FM Serious Request al een aantal reizen mogen maken, maar dit jaar, tijdens de twintigste editie, mag ik voor het eerst echt in het Glazen Huis. En dat met mijn beste vriend Barend van Deelen. Dat is echt een droom die uitkomt!"

Waar verheug je je het meest op?

"Ik heb nog nooit in het Glazen Huis gezeten, dus die hele nieuwe ervaring lijkt mij fantastisch. Nijmegen is een prachtige stad en als de mensen net zo mooi zijn, dan verwacht ik een hele goede week! Misschien heel gek, maar ik verheug mij ook op de verhalen van mensen die wij gaan spreken. Iedereen heeft zijn eigen reden om in actie te komen voor Stichting ALS Nederland: iemand wil iets goeds doen voor een ander met Kerst, de ander heeft iemand verloren aan ALS en dat mag een ander niet overkomen en iemand anders heeft zelf ALS. We brengen deze mensen samen en die hele bundeling van verhalen, omlijst door alle muziek, is één bijzonder kerstverhaal. Ik kijk ernaar uit om dat verhaal met z’n allen te vertellen."

Waarom vind je het belangrijk om geld op te halen voor Stichting ALS Nederland?

"Uiteindelijk is mijn opa Wim Speelman mijn motivatie. In 1996 overleed hij aan de gevolgen van ALS. Ik was toen acht jaar en het was een verschrikkelijke tijd. Ik draag deze editie op aan hem en iedereen die weet hoe het is om deze ziekte zelf te hebben of die iemand in zijn omgeving kent met deze ziekte. Dat ik mezelf op deze manier kan inzetten door middel van mijn werk vind ik echt fantastisch."

Glazen Huisgenoten

Om elkaar te leren kennen zijn Barend, Sophie en Wijnand een podcast gestart. In de weken voorafgaand aan het Glazen Huis bespreken ze telkens een thema. Beluister Glazen Huisgenoten via NPO Luister, de 3FM-app of je andere favoriete podcast-app. Daarnaast kan je naar de podcast kijken op YouTube.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken. Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie

Ster advertentie
Ster advertentie