3FM Serious Request

Anjo (41) heeft ALS en creëert een animatiefilm om andere gezinnen te helpen

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Anjo (41) heeft ALS en creëert een animatiefilm om andere gezinnen te helpen

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Eén van de ALS-patiënten waar dit jaar geld voor wordt opgehaald is de 41-jarige Anjo Snijders. Anjo is 35 jaar als hij tijdens zijn werk voor Defensie bij een schietoefening merkt dat hij het riempje van zijn helm niet meer goed open krijgt. Uit onderzoeken blijkt dat hij ALS heeft. Zes jaar nadat hij deze diagnose kreeg, kan Anjo niet meer staan, lopen en zijn armen bewegen en heeft hij overal hulp bij nodig. Wijnand ging bij hem en zijn gezin op bezoek.

De impact op het gezin

Het was een zware klap voor Anjo en zijn vrouw Sascha toen ze te horen kreeg dat Anjo ALS heeft. “Je krijgt niet alleen de diagnose, je krijgt ook de opdracht om dit aan je hele omgeving te gaan vertellen. Als belangrijkste ook je eigen kinderen.” vertelt hij. “Het was verschrikkelijk. Je hebt het idee dat je je kind wat aandoet, maar je weet ook dat het je plicht is als ouder om je kind in dit ongelofelijk zware proces mee te nemen. Ik moet voor mijn kind zorgen en daar hoort dit bij.”

Animatiefilm

Toen Anjo de diagnose ALS kreeg, waren hun kinderen twee en zeven jaar oud. Maar hoe leg je jonge kinderen uit wat ALS is? “We horen zoveel verhalen van ouders die het zo moeilijk vinden dat ze het niet bespreken. We zien dat daar zoveel leed van komt, dat die kinderen achterblijven met zoveel vragen.” vertelt Anjo. Om deze reden willen Sascha en hij een beeldend verhaal creëren waarin duidelijk wordt wat de ziekte precies inhoudt. Na een oproep op social media komen ze in contact met filmmakers uit Hollywood. In de animatiefilm, die volgend jaar in première gaat, verbeeldt een robot waarbij de lampjes één voor één uitgaan het aftakelingsproces van ALS-patiënten. Of Anjo de première mee gaat maken is nog niet zeker.

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor Stichting ALS Nederland, die onderzoek doet naar de oorzaak en behandeling van de ziekte en hulpmiddelen biedt aan mensen zoals Anjo die ALS hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken.

Tijdens het Glazen Huis treden er meer dan dertig artiesten op, die je gratis kunt checken. Zoals Tom Odell, S10, Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en Only The Poets. Bekijk het programma hier.

Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie Vraag Je Plaat Aan Webshop Veiling

Ster advertentie
Ster advertentie