3FM Serious Request

Een Glazen Huis in Nairobi

  1. Nieuwschevron right
  2. Een Glazen Huis in Nairobi
Naast het Nederlandse, Belgische en Zweedse Glazen Huis komt er ook in Kenia een Glazen Huis, georganiseerd door Ghetto Radio in Nairobi.
Gelijktijdig met de Nederlandse en Belgische editie van 3FM Serious Request, zal er dit jaar voor het eerst ook een Afrikaanse versie zijn. Van 19 tot en met 24 december organiseert Ghetto Radio in Nairobi, Kenia Serious Request. Met een Glazen Huis, met drie DJ’s die niet eten, een keur van artiesten en live entertainment en natuurlijk zo veel mogelijk verzoekplaten. De locatie van het huis is in het hart van de stad: The Kenyatta International Conference Centre.

In het Zweedse Malmö start op 13 december de Zweedse versie van 3FM Serious Request.

Vluchtelingenhulp
Net zoals in Nederland, België en Zweden willen de dj’s in het Glazen Huis in Nairobi aandacht vragen voor vluchtelingenhulp. Deze stille ramp treft jaarlijks 36 miljoen mensen wereldwijd. Serious Request Nairobi zal dit jaar nog geen fondsen werven, maar wil zich profileren als een ‘content hub’ richting de Europese media. Voor 2008 is er in Nairobi nog geen directe samenwerking met het Rode Kruis. De fondsenwerf campagne en een samenwerking met Kenya Red Cross gaat waarschijnlijk met de editie in 2009 van start. Het thema van Ghetto Radio Serious Request: ‘On the run, not outta sight.’

Kenia
Maarten Brouwer, directeur van de Ghetto Radio Foundation heeft zich samen met 3FM sterk gemaakt voor een Glazen Huis in Nairobi: “Kenia herbergt veel vluchtelingenkampen, waaronder Kakuma en Daa-Dab. Zij vangen veel vluchtelingen op van buiten; Soedan, Somalië, Ethiopië. Daarnaast zijn er IDP (internally displaced person) vluchtelingenkampen, die mensen opvangen die zijn gevlucht vanwege droogte en etnische conflicten. Toen bekend werd dat 3FM zich met de actie in ging zetten voor vluchtelingen, raakte dit Kenia direct. Met een Glazen Huis in Nairobi kunnen we laten zien dat Afrika zich niet enkel kan onderscheiden als ‘slachtoffer’, maar zelf ook een actieve en positieve bijdrage kan leveren aan ontwikkelingsproblematiek en in dit geval de vluchtelingenproblematiek”.

"Hallo Nederland!"
Vanuit het Glazen Huis in Nairobi willen de DJ’s dagelijks schakelen met de andere huizen in Breda en Gent. Live audio en video wordt gestreamed via websites. De Keniaanse Publieke Omroep (KBC) zal dagelijks een programma uitzenden ‘Serious Request TV’ op televisie.

Ghetto Radio
Ghetto Radio is een van oorsprong Nederlands initiatief ter ondersteuning van populaire jongerenmedia in Afrikaanse steden. Het initiatief is als format ontleend aan het Nederlandse FunX, waarin muziek en urban culture bijdragen aan wederzijs begrip tussen verschillende etnische groepen. Daarbij hanteert ook Ghetto Radio een luchtige toon en de zender vindt aansluiting bij jongeren in de sloppenwijken en getto’s van de grote Afrikaanse steden. Ghetto Radio heeft een partnership met 3FM in kennisuitwisseling en dit was de basis voor een Glazen Huis in Kenia.

Ghetto Radio is gestart met uitzenden in Nairobi op 1 februari 2008, direct na het verkiezingsgeweld. De Keniaanse overheid heeft erkend dat Ghetto Radio vanaf het begin een positieve bijdrage heeft kunnen leveren aan het kalmeren van jongeren en wederzijds begrip tussen groepen. Inmiddels is Ghetto Radio in Nairobi een gevestigde naam, met 8% marktaandeel in het radioveld.

100% Keniaans
Ghetto Radio wordt in Nederland ondersteunt door de NPO en FunX in het bijzonder. In Kenia is er een 100% Keniaans management en draait het station commercieel per 2010.

>> Kijk ook eens op de site van Ghetto Radio
Ster advertentie
Ster advertentie