3FM Serious Request

Laura en Lorena: "We komen onze oude pooier nog elke dag tegen"

foto: Foto: Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Laura en Lorena: "We komen onze oude pooier nog elke dag tegen"

In het bergdorpje in Colombia spreekt 3FM-dj Wijnand met Laura (31) en Lorena (29), twee zussen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel.

Meegelokt

Laura en Lorena werden als tiener aangesproken op straat door een fotograaf die zogenaamd goedbetaald werk voor hen zou hebben. De man lokte de zussen mee naar een huis, waar ze werden opgesloten en gedwongen moesten werken als prostituee. Laura en Lorena hadden hun kinderen bij zich.

Het huis werd gerund door een gezin: een man had samen met zijn vrouw en dochters de leiding. Van Laura en Lorena werden de ID-kaarten en telefoons ingenomen, zodat ze geen contact konden krijgen met vrienden of familie. Er zaten tralies om de ramen en ze zaten 24 uur per dag opgesloten. Laura: "Eigenlijk was het een gevangenis. We konden niemand bereiken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Traangas

Zes jaar lang moesten Laura en Lorena met klanten naar bed. Ze maakten dagen van vier uur 's middags tot zeven uur in de ochtend, zonder rust. Al het geld werd ingehouden. Als ze niet deden wat hen werd opgedragen, werden ze geslagen en bespoten met traangas. Als Laura en Lorena geen klanten hadden, kregen ze ook geen eten.

Daarnaast mochten Laura en Lorena hun kinderen maar 30 minuten per week zien. De rest van de tijd werden ze verzorgd door de dochters van haar pooier. "Zij waren hun troef, zodat wij niet zouden vluchten."

Verwerken

Na zes jaar lukte het Laura en Lorena toch om te ontsnappen aan die situatie. Ze zijn helaas niet van hun pooier af: hij heeft een paar jaar in de gevangenis gezeten, maar is nu weer op vrije voeten. Hij woont weer in het dorp waar de zussen ook wonen. Ze zijn nog elke dag bang voor hem.

Het Rode Kruis helpt Laura en Lorena om de traumatische gebeurtenissen te verwerken, onder andere door middel van psychosociale hulp. Ben je benieuwd waar jouw donatie aan 3FM SR19 precies naartoe gaat? Lees hier wat het Rode Kruis met de opbrengst kan doen.

Kom in actie

Wil jij een steentje bijdragen? Kom dan nu in actie en meld jouw actie aan via 3FM.nl/kominactie of laat je sponsoren door mee te lopen met The Lifeline.

>> Direct doneren kan ook: hier!

Fotografie: Sander Koning

Ster advertentie
Ster advertentie