3FM Serious Request

Top Serious Request Zondag: Rock regeert, Nederland consolideert, Soul debuteert

 1. Nieuwschevron right
 2. Top Serious Request Zondag: Rock regeert, Nederland consolideert, Soul debuteert

Dikke vette pluimen en thumbs up voor jullie uitstekende smaak en gevarieerde keuzes, ook vandaag! We leggen ze voor je onder de loep en constateren weer opmerkelijke feitjes.

Serious Request zit er op en de Kerst inmiddels ook. Het aantal Kerstplaten op zondag is dan ook precies: nul. Zo, dat hebben we gehad. En doorrrr.

Nederland is nog steeds dominant aanwezig in de Top Serious Request. 45 platen in de lijst van vandaag zijn van Nederlandse makelij. Met een voortrekkersrol voor Mister and Mississippi. Met drie noteringen in de lijst behoren zij tot de hofleveranciers.

Facts and Figures

 • Die eretitel moet Mister and Mississippi delen met Beck, Madonna en Adele. Want ook die komen deze zondag meerdere keren voorbij. Toch geen slecht lijstje om in te staan, lijkt ons zo.
 • Kijken we naar het meest gedraaide genre dan heeft rock een flinke inhaalslag gemaakt ten opzichte van gisteren. Verreweg de meeste titels kunnen we het predikaat 'gitaarmuziek' meegeven. Dance levert dan weer behoorlijk in, 23 platen kunnen we onder de noemer 'elektronische muziek' scharen.
 • De enige score die een beetje tegenvalt vandaag is het aantal Serious Talents. We tellen er drie vandaag. Maar hoe verder de week vordert, hoe meer we er tegen gaan komen, dat kunnen we alvast verklappen.
 • Ook hiphop verliest terrein vergeleken met gisteren. Soul daarentegen is on the rise. 37 platen maar liefst vandaag! Het heeft misschien te maken met het feit dat het zondag is? Zondag = kerk = gospel = soul? Hoe dan ook, wij worden behoorlijk blij van 'Let's Stay Together' van Al Green (1399), 'Respect' van Aretha Franklin (1427) en deze van Aloe Blacc.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Random Fun Facts

 • Elf platen vandaag hebben 'de jeugd' als thema, hetzij als bandnaam (Beastie Boys op 1448, Beach Boys op 1447, maar ook De Jeugd van Tegenwoordig op 1172) of als titel. Denk daarbij aan 'Let The Children Play' van Santana op 1420 of 'Young Blood' van Naked and Famous (1253). Je hebt er verder niks aan, dus doe ermee wat jullie willen, jongelui.
 • Een ander thema dat opvalt is vormen van transport. In zes platen komt het voorbij. Van de 'Parachute' van Otto Knows op 1425, 'Op Fietse' van Skik (1435), via de '99 Luftballons' van Nena (nummer 1257) en de 'Fast Car' van Tracy Chapman op 1260 tot de "Last Train To Trancentral' van KLF op 1193.
 • Er zit sowieso beweging in deze zondageditie. Een uitgebreide blik op de lijst levert 16 platen op die op wat voor manier dan ook met 'je voortbewegen' te maken hebben. Denk daarbij aan 'I Like To Move It van Reel tot Reel (1406), 'Walk This Way' van RunDMC en Aerosmith (1318) en 'I Sat By The Ocean' van Queens of the Stone Age (1302). Lenny Kravitz is in dit opzicht de meest actieve; op 1306 met "Fly Away' en op 1213 is ie 'Always On The Run'. Lekker bezig, Lenny!
 • Een onderwerp dat iedereen die bij Serious Request betrokken is geweest moet aanspreken valt ook erg op vandaag. Negen platen hebben als thema de nacht, slaap, of het gebrek daaraan als thema. 'All Night Long' van Lionel Richie (op 1219), maar ook 'Insomnia' van Pete Philly and Perquisite (1288) en 'In The Night' van The Weeknd op 1364. Wij kiezen voor deze:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist-u-datjes-for-the-win!

 • Twee platen in de lijst hebben een connectie met Amerikaanse presidenten. 'My Sharona' van The Knack (1241) stond op de hardloop-playlist van George W. Bush en 'Let's Stay Together' van Al Green (1399) werd ooit gezongen door Barack Obama.
 • Toegegeven, het is misschien een beetje macaber, maar toch. Twee artiesten in de lijst van zondag hebben de ziekte van Lyme: Avril Lavigne en Pete Philly.
 • Zes bands in de lijst van vandaag worden (of werden) gevormd door broers. De Beach Boys (1447) bestonden uit de gebroeders Wilson (Brian, Dennis en Carl), Neil en Tim Finn waren het kloppend hart van Split Enz (1452), zoals Noel en Liam Gallagher dat voor Oasis (1278) waren. Tavares (1424) bestond zelfs uit vijf broers. The Ramones (1281) deden dan weer alsof ze broers waren, maar waren dat in werkelijkheid niet.
Ster advertentie
Ster advertentie