3FM Serious Request

Mustafa woont met zijn gezin in een oud stoffig kantoorpand

  1. Nieuwschevron right
  2. Mustafa woont met zijn gezin in een oud stoffig kantoorpand

Mustafa vluchtte bijna vijf jaar geleden met zijn vrouw en twee jonge dochters uit zijn huis in Homs. Sindsdien zijn ze al zes keer verkast en moet Mustafa elke dag veel moeite doen om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor eten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met Serious Request zetten 3FM en het Rode Kruis elk jaar een stille ramp op de kaart. Dit jaar zijn dat kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden, zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. Paul trok naar Syrië en zag daar met eigen ogen hoe de generatie van de toekomst wordt getroffen.

Lees meer over het doel van dit jaar

Als Paul aankomt in Homs, is hij verschrikkelijk emotioneel. Hij loopt door een verwoeste stad en ontmoet de 25-jarige Mustafa in een oud kantoorpand.

Mustafa (25) en zijn twee dochters

Check meer reportages van Paul

Een oud kantoorpand

Mustafa woont samen met zijn vrouw en twee jonge dochters in een stoffig kantoorpand, dat iets minder beschadigd is dan de rest van de gebouwen. Begin 2011 vluchtte hij zijn huis uit. Het voelde er niet meer veilig. Uiteindelijk is zijn hele huis zelfs afgebrand.

Steeds weer verkassen

Mustafa zit al een tijdje met zijn vrouw en twee jonge dochters in het kantoorpand, als Paul hem spreekt. Alles wat er staat (en dat is niet veel) is geleend. Een kast vol kleren hebben ze ook niet. Het enige setje kleding dat Mustafa heeft, heeft hij aan. Sinds hij begin 2011 moest vluchten uit zijn huis, is hij al zes keer verkast met het gezin. Steeds omdat het geweld in de omgeving weer oplaaide.

Mustafa en Paul

Kom in actie voor 3FM Serious Request

Van dag tot dag

Mustafa leeft van dag tot dag. Soms kan hij werken. Dan verdient hij 500 Syrische ponden, omgerekend is dat ongeveer 1,5 euro. Dat is weinig, want een maaltijd voor het hele gezin kost ongeveer 1000 Syrische ponden. Er zijn dus dagen dat Mustafa geen eten heeft voor het hele gezin.

Een eigen winkeltje

Het allerliefste begint Mustafa een eigen winkeltje, zodat hij de zekerheid heeft dat hij kan werken en kan zorgen voor zijn familie. Dat is dan ook zijn doel. Wil je mensen zoals Mustafa helpen en zijn twee jonge dochters een mooie toekomst bieden? Voor 150 euro kan het Rode Kruis ervoor zorgen dat Mustafa een start up-kit krijgt en een winkeltje kan beginnen.

Hoe besteedt het Rode Kruis het geld?

Natuurlijk hoef je niet perse 150 euro te geven. Elke euro telt. Voor twee euro kan het Rode Kruis al iets doen! Voor dat bedrag kan een kind een uur bijles krijgen in bijvoorbeeld Engels of Wiskunde. Voor 20 euro krijgt een kind een schooluniform met schoenen. En voor 40 euro krijgt een jongere een studiebeurs om boeken te kopen en collegegeld te betalen.

Of bied op een item in de 3FM Serious Request veiling!

3FM Serious Request veiling

Mustafa en zijn dochter
Ster advertentie
Ster advertentie