3FM Serious Request

2 op 3 jongeren herkent mensenhandel niet

  1. Nieuwschevron right
  2. 2 op 3 jongeren herkent mensenhandel niet

Slechts een derde (32 procent) van de jongeren denkt dat ze het zouden merken als iemand in hun omgeving slachtoffer is van mensenhandel, terwijl er in Nederland jaarlijks duizenden gevallen van zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Zij voerden dit onderzoek uit in opdracht van 3FM Serious Request: The Lifeline.

Verborgen

De grootste groep van de ondervraagden (47 procent) denkt niet dat ze het door zouden hebben dat iemand een slachtoffer is van mensenhandel. Ze vermoeden vooral dat slachtoffers het onder druk verborgen proberen te houden. "Mensenhandelaren willen niet gepakt worden en slachtoffers zijn waarschijnlijk bang voor de consequenties als ze om hulp vragen," schrijft een jongere. 21 procent weet het niet of ze het zouden merken.

Grote misvatting

Onder veel jongeren heerst de misvatting dat mensenhandel en mensensmokkel hetzelfde betekenen. Zeven op de tien (71 procent) denkt dat er sprake is van mensenhandel als een persoon illegaal wordt vervoerd van het ene naar het andere land terwijl dat juist een omschrijving van mensensmokkel is.

Slachtoffers van mensenhandel hebben te maken met uitbuiting, in combinatie met bedreiging, geweld, afpersing, misleiding of machtsmisbruik. (Jonge) mensen die worden uitgebuit zitten gevangen in een mensonwaardige situatie, met grote psychische en fysieke gevolgen. De meest bekende vorm is uitbuiting in de seksindustrie, door een loverboy gedwongen worden om in de prostitutie te werken, maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.

Duizenden slachtoffers in Nederland

46 procent van de jonge mensen denkt correct dat er jaarlijks duizenden slachtoffers van mensenhandel in Nederland zijn. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schat het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland op ongeveer 6.250 per jaar. Een jongere: "Ik denk dat het vaker voorkomt dan we denken. Maar je hoort of ziet heel veel niet."

Een op de drie (35 procent) deelnemers aan het onderzoek denkt dat het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland lager ligt, 16 procent denkt hoger.

Kijk voor de volledige resultaten van dit onderzoek op https://www.npo3.nl/mensenhandel

3FM Serious Request: The Lifeline

Dit jaar zet 3FM Serious Request: The Lifeline zich in de week voor kerst in voor de slachtoffers van mensenhandel. 3FM dj’s Frank van der Lende en Eva Koreman, Sander Hoogendoorn en Herman Hofman, en Mark van der Molen en Jorien Renkema lopen van Goes naar Groningen om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

Lees hier alles over het doel van dit jaar. Het verhaal van Shalini, een slachtoffer van seksuele uitbuiting, vind je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie