3FM nieuws

Hoe kijken de partijen naar het huidige leenstelsel?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijken de partijen naar het huidige leenstelsel?

De verkiezingen komen steeds dichterbij. Daarom heeft 3FM de verkiezingsprogramma's van de veertien grootste partijen van de vorige verkiezingen even doorgenomen. Hoe kijken deze partijen eigenlijk naar het huidige leenstelsel?

Basisbeurs

De PVV, SP, PVDA, CU, PvdD, 50+, SGP, DENK FVD en BIJ1 zijn voor het herinvoeren van de basisbeurs. Dat zorgt ervoor dat studenten maandelijks studiefinanciering ontvangen. De studenten ontvangen de studiefinanciering als gift, als zij binnen 10 jaar afstuderen.

Alternatieven

D66 staat voor een nieuwe studiebeurs, waar studenten maximaal 400 euro per maand ontvangen. Extra geld kan, net als nu, bijgeleend worden. Groenlinks is voor een startkapitaal van €10.000 voor jongeren vanaf 18 jaar. Studenten die uit het leenstelsel komen, hebben op terugwerkende kracht recht op dit kapitaal.

Huidige leenstelsel

Van al deze partijen is alleen VVD voor het huidige leenstelsel, omdat het onderwijs zo toegankelijk blijft voor iedereen. Voor studenten met ouders met een laag inkomen, is er een aanvullende beurs beschikbaar.

Lees zelf de partijprogramma's ook nog even goed door, en ga 17 maart stemmen op de partij die het best bij jou past!

Ster advertentie
Ster advertentie