3FM nieuws

Sander over zijn nieuwe vriendenteam, de underdogpositie en hoe je bier drinken combineert met een ochtendshow

foto: Kasper van Steveninck
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander over zijn nieuwe vriendenteam, de underdogpositie en hoe je bier drinken combineert met een ochtendshow

Hij gaat je nieuwe beste vriend worden in de ochtend: Sander Hoogendoorn. Althans dat hoopt 'ie. Sanders Vriendenteam gaat het programma heten en als hij de show zou moeten vergelijken met een voetbalclub dan zou hij graag het Kroatië van het afgelopen WK willen zijn. "De underdog die mensen eigenlijk niet zo goed kennen, maar die het door hardwerken en lol heel ver schopt." Dat en meer over die nieuwe ochtendshow bespraken we met hem op de vooravond van deze nieuwe stap in zijn leven.

Eigenlijk zat hij prima op zijn plek. De avondshow was ten slotte iets waar hij lang naar uitgekeken had. Dat mooie en intieme tijdslot , zoals hij het noemt, waarin de avond valt, mensen onderweg zijn naar huis en aan het einde van hun dag beginnen. Maar ja. Toen kwam opeens die ochtendshow vrij. En wat doe je dan? Dan denk je daar volgens Sander een halve dag over na en voel je hoe die creatieve processen opeens in je hoofd en lichaam beginnen te ratelen waardoor je je realiseert: dit is de juiste volgende stap. Let's go!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar toen... SLOEG HET NOODLOT TOE! Nee dat valt wel mee. Niet overdrijven. Hij werd ziek in zijn laatste week. Tikkeltje onhandig, maar gelukkig voelt hij zich alweer een stuk beter. Toch Sander?
"Ja jawel! Beter in de week voor je ochtendshow ziek zijn dan in je eerste week. Het is nu nog een beetje te horen aan mijn stem, maar even uitzieken en dan maandag gewoon weer topfit!"

Gelukkig! Wat ga je eigenlijk zondag doen? Je laatste dag zonder ochtendshow...
"Poeh geen idee of ik iets heb. Oh ja formule 1 kijken natuurlijk, want dat vind ik heel leuk. En lekker uiteten met mijn vriendin. Dat is sowieso wel leuk, dat ik nu weer avonden heb en niet in de studio hoef te zijn. Dat ik ook lekker thuis kan zijn en met mijn vriendinnetje iets kan doen."

Maar dan wel heel vroeg naar bed?
"Ja, maar zij gaat ook altijd heel vroeg naar bed dus dat kan ook nog wel eens gezellig worden haha."

Vertel eens hoe je dagen er vanaf nu uit gaan zien!
"Oke, 04:00 uur gaat de eerste wekker maar daarna nog een aantal zodat ik er om 05:00 uur sowieso uit ben. Alhoewel ik niet denk dat ik een wekker nodig ga hebben de eerste week. Ik lig vol adrenaline te slapen de komende tijd van de spanning. Daarna ga ik douchen. Ontbijten doe ik dan niet. Ik kan om 04:00 uur 's nachts echt niks door mijn keel krijgen. Jij wel?"

Nope! Nouja misschien als je nog wakker bent.
"Ja precies! Een shoarma'tje ofzo, maar verder... Nee. Dus dat is koffie erin en naar de studio rijden. Daar ben je dan om vijf uur en dan ga je een beetje kijken wat er allemaal speelt. Zijn er nog dingen gebeurd in de wereld of ander nieuws dat urgentie heeft en nog mee moet in de show en dan om zes uur begint het."

En na de show?
"Ja dat weet ik nog niet zo goed. Voorbereiding voor de dag daarna natuurlijk. Ik heb sowieso iedere dag een tien minuten mix die ik heb meegenomen vanuit de avondshow. Die maak ik zelf en daar zit nog wel wat tijd in. En andere items moeten worden voorbereid. Dus als ik dat allemaal snel doe ben ik gok ik 14:00 uur klaar. Dan naar huis en 's avonds er rond half tien weer lekker in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe rock and roll gaat je leven dan nog blijven? Alleen nog maar bier in het weekend?
"Nou ik zat wel te denken je kan ook om 16:00 uur al gaan drinken tot 21:00 en dan lekker vroeg slapen. Dat zijn ook genoeg uren om dronken te worden haha. Nee ik heb mezelf wel voorgenomen om iedere ochtend fris aan de show te beginnen, maar met uitzondering van een aantal dingen. Ik wil wel gewoon nog naar concerten die ik heel tof vind. Bring Me The Horizon komt weer naar Nederland zag ik bijvoorbeeld. Ja daar wil ik wel echt bij zijn! Dat zijn ook ervaringen die ik namelijk weer mee wil nemen in de show de volgende ochtend. Dan maar iets vermoeider, maar wel met een mooi verhaal."

Was de ochtendshow eigenlijk iets waar jij van droomde?
"Nee, nooit!"

Want je bent niet iemand die zover in de toekomst kijkt?
"Nee, eigenlijk denk ik altijd in een tweejarenplan. Op een gegeven moment was mijn droom wel echt die avondshow. Die intimiteit van de avond leek me heel tof. Dat wilde ik echt heel graag doen. Maar ja toen ik dat maakte ging ik natuurlijk automatisch ook weer een beetje verder denken en eigenlijk heeft de ochtend die intimiteit ook, alleen net omgedraaid. Je begint om 06:00 uur met een klein groepje mensen dat al of nog steeds wakker is. Een heel intiem uur waarin je eigenlijk nog nachtradio maakt. En daarna wordt het steeds breder. De zon komt op, mensen komen in beweging en er komen sowieso meer mensen bij. Dat is ook het mooie van zo'n programma. Ieder uur is anders. Het programma is een soort levend organisme dat ieder uur weer een andere vorm aanneemt."

Mooi haha! Ja want wat voor ochtendshow ga je eigenlijk maken?
"Het gaat Sanders Vriendenteam heten. Het is zo'n voetbal of hockeyteam dat eigenlijk meer gebaseerd is op gezelligheid dan gefocust op het presteren. We hoeven niet op het hoogste niveau te voetballen, maar zijn gewoon het bierteam. We willen lol maken met zijn allen."

Wie zitten er in het vriendenteam?
"Mijn redactie en ik, maar daaromheen ga je ook een vast team aan bn'ers, muzikanten en YouTubers horen en natuurlijk de luisteraar. Jij. Jou gaan we ook veel horen. Als je luistert ben je een vriend en hoor je erbij!"

Waar gaan de luisteraars aan horen dat ze naar Sander op 3FM luisteren als ze langskomen?
"Je gaat het horen aan de muziek. Ik heb een grote voorliefde voor gitaarmuziek dus dat zal je veel horen, maar dat is zeker niet het enige dat ik ga draaien. Ik ga je verrassen. Een track draaien waarvan je eigenlijk vergeten was hoe lekker die is. En dat kan ook een enorme guilty pleasure zijn. Ik ben bijvoorbeeld dol op de Sugababes. Je wordt aan de ene kant enorm verrast, maar hopelijk voelt het ook wel weer vertrouwd. Verrassend maar vertrouwd. Haha het klinkt meer als een soort slechte televisiecommercial. Swiffer, verrassend maar vertrouwd."

So much for rock and roll en buiten de lijntjes kleuren.
"Inderdaad..."

Wat vind je er eigenlijk van dat je nu ook steeds meer in the picture zal staan?
"Ja, daar ben ik niet zo mee bezig. Dat meer bekendheid erbij hoort, vind ik prima. Als ik op festivals wel eens wordt aangesproken door iemand die naar me luistert is dat eigenlijk alleen maar leuk. Ik vind het mooi om mensen te ontmoeten waarvoor ik radio maak. Zij zijn de reden dat ik daar zit. Daar kan ik dan alleen maar heel dankbaar voor zijn. Dat jij luistert, maakt dat ik dit kan doen."

"En vertel me ook waarom je luistert en wat we misschien nog beter kunnen doen of wat jij zou willen horen. Ik ben daar alleen maar nieuwsgierig naar en vind dat interessant. Niet altijd haha. Soms wil je ook gewoon bier drinken en naar een concert kijken, maar er is geen groter compliment dan dat je er op een belangrijk punt in het leven van de luisteraar bijvoorbeeld bij was. Dat je misschien een beetje hebt geholpen zelfs."

Voel je dat er druk op ligt bij zo'n ochtendshow?
"Nee, eigenlijk niet. En dat is maar goed ook, want als ik daar over na zou denken zou ik gek worden. Ik ga daar gewoon zitten en gewoon lekker kutten zoals ik altijd doe en er vooral niet te veel over nadenken dat er nu ineens vier keer zoveel mensen luisteren."

Andere vraag dan: ben je zenuwachtig?
"Ja dat wel haha... Maar heb er vooral heel erg veel zin in dat het begint."

Zou het morgen mogen beginnen? (dit interview vond afgelopen vrijdag plaats)
"Nee... Nee, wel liever maandag pas."

Snappen we! Ten slotte: wat voor jaar gaat het voor jou en 3FM worden?
"Het wordt thuiskomen. Mensen gaan horen waarom ze 3FM ook alweer zo vet vinden of vonden. Ga een keer luisteren en laat me vooral weten wat je ervan vindt. Stuur me een mailtje, een app'je naar de studio of iets op Twitter of Instagram. Ik probeer altijd om wat terug te sturen. Laat weten als je het te gek vindt, laat weten als je nieuwe liedjes hebt ontdekt. Het vriendenteam dat ben ik niet alleen, dat zijn we allemaal samen en ik ben ervan overtuigd dat als we dat samen doen we heel ver kunnen komen met ons kleine vriendenclubbie."

Ster advertentie
Ster advertentie