3FM nieuws

Het beste uitzicht op de bloedmaan met Joram

  1. Nieuwschevron right
  2. Het beste uitzicht op de bloedmaan met Joram

Joram Kaat had wel een ultieme experience van de verduistering van de bloedmaan! Samen met Astronoom Lucas bekeek hij dit unieke fenomeen vanaf de mediatoren in het Media Park.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is eigenlijk een MAANSVERDUISTERING EN BLOEDMAAN?!

De maan verduistert omdat de aarde voor de zon staat. De verduistering begon vrijdag 27 juli om 21:30 en de volledige eclips eindigde om 23:14. Daarna deed de maan er nog ongeveer twee uur over voordat-ie weer helemaal kon shinen. Het is daarmee de langste maansverduistering van deze eeuw.

En die bloedmaan dan? Het is allemaal heel ingewikkelde sterrenkunde. Het komt er op neer dat de aarde voor de zon staat, waardoor de kleuren van het zonlicht opsplitsen en afbuigen door onze dampkring. Hierdoor komt alleen maar rood licht op de maan. Snap je het nog? Dit was het meest zichtbaar op het magische tijdstip 22:22.

DE WERELD GAAT NAAR DE MAAN

Sommige christenen koppelen dit soort uitzonderlijke uitspattingen van de kosmos vaak direct aan de Apocalyps. Deze rode maan in combinatie met de verduistering is dan ook direct te herleiden in de Bijbel. In Joël 2:31 staat letterlijk: “De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag van de HERE komt.”

Volgens astronoom Lucas was de angst voor dit soort verschijnselen met name omdat de mensen vroeger er nog geen verklaring voor hadden. Hopelijk is er dus geen reden voor paniek!

Ster advertentie
Ster advertentie