3FM nieuws

Coldplay moet blokken op spelling

  1. Nieuwschevron right
  2. Coldplay moet blokken op spelling
Het is moeilijk te geloven, maar zelfs Coldplay maakt fouten. Op de cd-hoes van X&Y staat zelfs een enorme blunder.
Coldplay is natuurlijk niet de eerste de beste band. Naast de vele hits is de band ook nog eens politiek geëngageerd en helemaal niet vies van diepzinnigheid. Dat blijkt uit hun optredens en teksten, maar ook uit de cd hoes van het album X&Y. Gekleurde blokken zetten aan tot filosofische overpeinzingen, of in ieder geval: dat lijkt de bedoeling.

Kraak de code
Zanger Chris Martin zou zichzelf tekort doen als er geen diepere betekenis achter de vrolijke verzameling van blokjes zou zitten. Nu wist een slimme professor de code van de blokjes te kraken, vermeldden de 'Wiskundemeisjes' in de Volkskrant van maandag 5 januari.

De kleuren bleken nergens voor te staan, maar de aan- of afwezigheid van een blokje staat voor een soort morse- code: in dit geval de Baudot code, een manier om letters om te zetten in cijfers. De blokken zouden samen, niet verrrassend, ' X&Y' spellen. De band werd destijds alom geprezen om het ingenieuze gebruik van deze oude code: wat een slimmeriken.

Wat staat daar?
Helaas heeft de band een spelfoutje gemaakt. Er staat namelijk X9Y, in plaats van X&Y. Deze blunder is onopgemerkt gebleven. Coldplay kan ondanks deze fout dus ongestoord hun spirituele en intellectuele kruistocht voortzetten. Gelukkig hoef je je hier niets van aan te trekken. Je kunt de blokjes kun ook zien als een uitgeklapt rubixblokje en lekker luisteren naar de muziek.
Ster advertentie
Ster advertentie