3FM nieuws

First gig: dit was het eerste optreden van Bastille

  1. Nieuwschevron right
  2. First gig: dit was het eerste optreden van Bastille

Je ziet het er nu niet meer aan af. Maar ooit begint de kleine Bastille als een project van frontman Dan Smith die allesbehalve het middelpunt wil zijn. Een stille en onzekere tiener wiens grootste angst is om op een podium te staan.

Ongemakkelijk, verlegen en traumatisch

In zijn laatste jaar op de Universiteit van Leeds ontdekte een vriend waar Dan mee bezig is. Die vriend is zo onder de indruk dat hij hem inschrijft voor een lokale wedstrijd.

Dan: "I didn't tell anyone and I ended up winning it, which forced me to do a gig for the first time which was quite traumatic."

Toch maakt het iets in hem los. Hij vindt bandleden die het avontuur met hem aan willen gaan, onder één: voorwaarde: hij moet en zal achteraan op het podium staan.

Optreden in een winkelcentrum in 2011

Eén van de eerste keren bij de radio

De beelden

Een paar jaar geleden spreekt 3FM de band op Pinkpop over die eerste paar shows: "I used to sit in the back of the stage and Will (bassist) would stand in the front."

Volgens bassist Will: "The people could obviously hear singing, but I wasn't singing. I think they thought I was miming. It was hugely embarrassing," vertelt de bassist lachend.

Op de vraag of er beelden van zijn reageert de band: "I fucking hope not!" Maar helaas - of juist gelukkig - hebben we toch wat gevonden. Het is 2010 en er staan ongeveer tien mensen in de zaal. Check de beelden hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En nu?

Gelukkig kennen we Dan inmiddels precies zoals het podiumbeest dat het is. Dat is ook zeker terug te horen in de nieuwste release 'Thelma + Louise'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie