3FM nieuws

Wanneer is een liedje, tekst of sample plagiaat?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer is een liedje, tekst of sample plagiaat?

Mag je oude hits zomaar hergebruiken? Wanneer is iets plagiaat? En wie krijgt de opbrengsten van een cover? In een nieuwe aflevering van de YouTube-serie 'Hoe Dan?!' zoekt 3FM-dj Luc Sarneel alles voor je uit over plagiaat.

Sample, cover of plagiaat?

Het gebruiken van oude muziek voor nieuwe tracks gebeurt enorm veel. Er worden bijvoorbeeld remakes gemaakt, denk maar aan 'Mij Niet Eens Gezien' van Kris Kross Amsterdam, Lil Kleine en Yade Lauren. Of artiesten maken een cover in een andere taal, zoals bijvoorbeeld Thijs Boontjes deed met 'Deze Nacht (All Night Long)'. Mag dat zomaar, en naar wie gaan de opbrengsten van die muziek? Samen met experts van Buma-Stemra en media-advocaat Rob van Dongen zoekt Luc uit hoe dat precies zit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HOE DAN?!

Iedere woensdag om 17:00 beantwoordt 3FM-dj Luc een nieuwe vraag, waarvan je niet wist dat je 'm had, in de YouTube-serie 'Hoe Dan?!' Wat is een gouden plaat waard? Hoe komt je liedje op de radio? Kan een moshpit een aardbeving veroorzaken? En dat allemaal met behulp van professionals en een goed gebekt panel aan 3FM-luisteraars.

Benieuwd naar de volgende aflevering? Abonneer je hier vast op ons kanaal! Of check de afleveringen terug in de playlist hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie