3FM nieuws

Renee zoekt stamceldonor: "Dat is voor mij de enige manier om kankervrij te worden"

  1. Nieuwschevron right
  2. Renee zoekt stamceldonor: "Dat is voor mij de enige manier om kankervrij te worden"

Renee van Stijn was 33 weken zwanger toen ze een paar knobbeltjes in haar nek ontdekte: "Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis, wat ik zelf een beetje onzin vond. Ze zeiden: 'We hebben slecht nieuws, je hebt kanker. Lymfeklierkanker.'"

Tijdens haar zwangerschap

Het ene moment ben je superblij, omdat er een baby op komst is, en het andere moment stort je hele wereld in elkaar. Renee: "We hebben ervoor gekozen om de baby niet te geboren laten worden, maar mee te laten gaan met de chemos. Dat kan veilig. We hoopten heel erg dat dat mij zou gaan genezen."

Uiteindelijk zette ze een kerngezonde baby op de wereld.

Uitbehandeld

Maar hoe gaat het met haar zelf dan? Met een snik in haar stem vertelt ze: "Ik heb inmiddels drie a vier behandelingen achter de rug. Keer op keer kreeg ik te horen dat het niet gewerkt heeft. Eigenlijk heb ik te horen gekregen dat ik uitbehandeld ben..." Gelukkig heeft ze een lieve arts die ervoor zorgt dat ze een speciaal medicijn krijgt wat nog niet op de markt is, waardoor alles nog iets langer te rekken is en ze zelfs heel even kankervrij kan zijn.

Stamceldonor nodig

Het enige wat Renee nog zou kunnen redden is het vinden van een stamceldonor. "Mijn enige kans om echt kankervrij te zijn, is als ik na deze behandeling een stamceltransplantatie krijg met donorcellen..."

De behandeling met het speciale medicijn zorgt ervoor dat ze heel even kankervrij gaat zijn, precies op dat moment moet de transplantatie worden gedaan, voordat de kanker weer toeslaat. Na de transplantatie neemt het immuunsysteem van haar donor het als het goed is over.

Het enige probleem is: Ze heeft nog geen stamceldonor gevonden en de tijd dringt. Voor het einde van het jaar moet de klus geklaard zijn.

Tekort

In Nederland is een groot tekort aan stamceldonoren. Een match vinden is heel moeilijk. Renee: "Er wordt gezocht, ze hebben mijn broertje getest maar dat was geen match. Nu wordt in de databank gezocht. Ik ken veel mensen van de afdeling (in het ziekenhuis red.) en niet iedereen heeft een match."

Opgeven als stamceldonor is weinig werk, de kans dat je op wordt geroepen is heel klein, de kans dat je een match bent ook en onder de 35 kost het je geen enkele knaak.

Voor Renee zelf is deze periode heel erg onzeker: "Het enige wat mij op de been houdt is dat ik zelf mijn dochter naar school kan brengen over drie jaar..." Ai.

Wijnie2020

Begin dit jaar had Wijnand de actie Wijnie2020, waarbij hij stamceldonoren ging werven. Uiteindelijk is het hem gelukt om 2130 donoren te verzamelen. Word zelf ook stamceldonor!

Ster advertentie
Ster advertentie