3FM nieuws

Down memory lane met Songfestival-artiest Jeangu Macrooy

  1. Nieuwschevron right
  2. Down memory lane met Songfestival-artiest Jeangu Macrooy

De Nederlandse Songfestival-artiest van 2020 is Jeangu Macrooy. De 27-jarige zanger is officieel de opvolger van Duncan Laurence, die er vorig jaar met de winst vandoor ging. Heb je nooit eerder van Jeangu gehoord? Maak dan hier een trip down memory lane!

Jeangu Macrooy werd in 1993 geboren in Paramaribo, Suriname. Toen hij 18 was vormde hij de band Between Towers, samen met zijn tweelingbroer Xillan. In 2013 verscheen hun album Stars On My Radio. Na twee jaar studie aan het conservatorium in Paramaribo verhuisde hij in 2014 naar Nederland om aan de ArtEZ Popacademie de opleiding Songwriter te kunnen volgen. Al snel ontstond een samenwerking tussen Jeangu een muziekproducer Perquisite en in 2015 werd hij officieel getekend bij het label van Perquisite.

3FM Talent

Op 7 april 2016 verscheen Jeangu's debuut-ep Brave Enough. Zijn eerste single 'Gold' was direct een hit en 3FM was er snel bij. Op 8 april werd hij namelijk uitgeroepen tot 3FM Talent! Hij speelde het nummer een paar dagen later bij De Wereld Draait Door en het werd uiteindelijk óók gebruikt in een reclame voor de HBO-serie Game of Thrones. 'Gold' is een warm, meeslepend nummer.

In datzelfde jaar treedt Jeangu op, op verschillende festivals doet 'ie ook nog mee met de Popronde. Check hieronder zijn tipi-sessie op Zwarte Cross én zijn treinoptreden richting Pinkpop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noorderslag

Het jaar 2017 begint na zijn doorbraak met Brave Enough gelijk goed. Met deze nieuwe single kwam hij langs bij Giel en maakte bekend dat hij in januari op Noorderslag gaat. Niet alleen zong hij zijn nieuwe single, hij deed ook een toffe cover van 'Heathens' van Twenty One Pilots.

In april van datzelfde jaar verschijnt zijn debuutalbum High On You.

2019

Een fastforward naar 2019: hij trapte dat jaar af in februari met de lancering v an zijn tweede album Horizon in Paradiso! De volgende ochtend kwam hij gelijk langs bij Sanders Vriendenteam om te vertellen over deze avond én zijn track 'Shake Up This Place' live te laten horen. Met zijn muziek hij een andere weg ingeslagen. Zoals hij het zelf omschrijft: "a little less sugar, a little more spice." Hij vertelt dat mensen hem vaak zien als rustig en bescheiden, maar dat dat niet al zijn kleuren zijn. "Er zit nog meer onder en als je me beter leert kennen dan zie je die kant ook meer. En dat heb ik ook een beetje met de muziek gedaan."

Zijn ware kleuren laat hij dit jaar zien en daarbij snijdt hij belangrijke, persoonlijke onderwerpen aan. Tijdens een interview met Frank vertelt Jeangu over hoe hij zich voelt, over zijn onzekerheden, uit de kast komen en #OpenUp. Deze fragmenten kan je hier terugkijken. Hierna brengt hij meer tracks uit, waaronder een waar hij met zijn tweelingbroer zingt over liefdesverdriet. Met een clubtour, optredens bij DWDD, een theatertour, de Popronde en optredens op verschillende festivals als North Sea Jazz is de cirkel helemaal rond.

Eurovisie Songfestival

Op dit moment gaat de naam Jeangu Macrooy het hele land door en kan je écht niet meer om hem heen. Hij wordt de Nederlandse artiest van het Eurovisie Songfestival 2020 Uit dit nieuws vloeien vooral positieve reacties voort en zijn veel mensen trots. Wij ook: weer een oud-3FM Talent op het Songfestival-podium!

Ster advertentie
Ster advertentie