3FM nieuws

Jeangu Macrooy open over onzekerheid en uit de kast komen

  1. Nieuwschevron right
  2. Jeangu Macrooy open over onzekerheid en uit de kast komen

Op muzikanten maandag nodigt Frank iedere week een artiest uit in de studio. "Dit is de beste zanger van Nederland, dat durf ik wel te zeggen." zei Frank over de gast van vandaag: Jeangu Macrooy!

Nieuwe album dansbaarder

Jeangu was in de studio om o.a. te praten over zijn nieuwe album Horizon. Dit album klinkt een stuk dansbaarder, waardoor Frank zich afvroeg of hij ook een stuk beter in zijn vel zit. “Ja en nee” zei Jeangu. Hij heeft nog steeds zijn ups en downs. Zo is Jeangu laatst 25 geworden en dat vond hij best een ding. Hij rouwt een beetje om het verlies van zijn jeugd. De volwassenheid komt met veel verantwoordelijkheid: “De onbezorgdheid van jong zijn is eigenlijk wel chill.” Ook in zijn muziek merkt hij dat.

Toekomstdromen

Wat verwachtte Jeangu dan van zijn volwassen toekomst? Eerst wilde hij tekenen en kunstenaar worden. Daarna dokter door Grace Anatomy, ja echt... Maar vanaf zijn dertiende wist hij het zeker: "Ik wil muzikant worden."

Daar ging hij dan ook helemaal voor. Hij had geen plan B. “Ik denk dat als je een plan B hebt, je sowieso ergens denkt: Oh, het gaat toch niet lukken.” Hoe kreeg hij het voor elkaar om muzikant te worden? Hij vertrouwde heel erg op zijn intuïtie en heel hard werken. Zijn moeder juigte hem eigenlijk nooit toe. “Dat was echt vals!” riep zij zelfs nog wel eens naar boven als hij aan het oefenen was. Daardoor zegt Jeangu wel een dikkere huid te hebben gekregen.

Onzekerheid en artiest zijn

Jeangu was erg onzeker en had daarom last van podiumvrees. Maar op een gegeven moment heeft hij de knop omgezet toen hij besefte dat het podium zijn thuis is. “Praatjes was in het begin heel lastig. Maar ik kijk de mensen nu in hun ogen aan en praat echt tot ze. Dat breekt het ijs.” Hij zegt zich nu te beseffen dat mensen die naar zijn optredens komen, komen om hem te zien. Dat geeft hem veel meer zekerheid.

Benieuwd naar het hele interview? Kijk 'm hier terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uit de kast komen en #Openup

Jeangu valt op mannen en dat is iets wat in zijn land van herkomst, Suriname, nog niet helemaal geaccepteerd is. “Het is vooral onwetendheid” vertelt Jeangu. Toen hij uit de kast kwam in Suriname was dat best lastig. Volgens hem hangt er een machocultuur. Hij loopt bijvoorbeeld niet hand in hand met zijn vriend en krijgt vaker naïeve opmerkingen. Door daarover te praten hoopt hij een taboe te doorbreken.

Bij 3FM stimuleren wij deze week jongeren om uit de kast te komen, maar dan met psychische klachten. Of dat nu burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis of gewoon dat je 's nachts loopt te piekeren is. 4 op de 10 jonge mensen met psychische klachten schamen zich hier namelijk voor, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Jongeren delen hun ervaringen met #openup.

Ster advertentie
Ster advertentie