3FM nieuws

Eerste optreden The xx: twee gitaren en een foute cd-drumtrack

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste optreden The xx: twee gitaren en een foute cd-drumtrack

Inmiddels zitten we op album nummer drie en spelen ze ieder concert en festival helemaal plat. Maar zo was het niet altijd voor The xx. Ooit waren ze bij gebrek aan het beheersen van instrumenten genoodzaakt om over een cd-drumtrack te spelen voor een publiek van tienervriendjes van school.

Afgelopen zomer speelden ze op Lowlands misschien wel de beste show van het hele festival en met hun laatste album I See You maakten ze alle verwachtingen opnieuw waar.

Van kleins af aan

Waar sommige artiesten zingend uit de buik van hun moeder kruipen of van jongs af aan zijn samengesmolten met hun gitaar, was dat voor The xx heel anders. Samengesmolten waren Oliver en Romy wel aan elkaar. Nog voordat ze konden lopen deelden ze al zandtaartjes en eerste woordjes. Toch ontwikkelden ze los van elkaar pas op veertienjarige leeftijd hun muzikale kwaliteiten en duurde het even voordat ze dat aan elkaar durfde toe te geven. Maar toen dat eenmaal gebeurde en ze allebei hun eerste gitaar kregen was het duidelijk: ze werden een boy-girl duo.

De Elliot School in Londen waar ze samen naar toe gingen stond bekend om het stimuleren van muzikaal talent. Veel muziekles en schooloptredens later hadden ze hun eerste eigen showtje. Twee stemmen, twee gitaren en een hele foute cd-drumtrack zoals Romy het zelf omschrijft. Bij één van die shows stond de kleine Jamie Smith in het publiek. Een schoolgenootje die ze vaag kenden omdat hij soms als dj optrad op feestjes waar ze kwamen.

Eerste album

Ze vroegen hem om hun drumtrack iets cooler te maken en dat beviel zo goed dat hij binnen een paar maanden het vierde bandlid werd. Een andere vriendin, Baria Qureshi, zat inmiddels ook bij de band totdat hun wegen eind 2009 splitsten. Met Jamie erbij was de sound eindelijk compleet. "We zaten nog steeds op school en woonden natuurlijk thuis, dus elke vrije minuut die we hadden waren we weg. Vooral in de avond. Repeteren en beter worden. Onze ouders hadden volgens mij geen idee waar we mee bezig waren haha," laat Romy in 2012 aan The Guardian weten.

Over het eerste album doen ze vier jaar. Er wordt voornamelijk in de avonden en nachten aan gewerkt, maar in 2009 is het dan eindelijk daar.

Optreden in Amsterdam

Als je teruggaat naar het oudste livemateriaal dat op YouTube te vinden is, duikt er zowaar een Nederlands filmpje op waar de band in 2009 op het Amsterdamse London Calling festival speelt. Eén van de eerste optredens na het uitkomen van debuutalbum xx. Hier is al meteen duidelijk hoe de stemmen van Romy en Oliver zo intens prachtig samenvloeien. Iets wat ze over de jaren compleet hebben weten te masteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KEXP

Een maand later zijn ze te gast bij het beroemde KEXP, een online programma waar artiesten komen optreden. Tot op de dag van vandaag wordt dit nog steeds gezien als één van hun beste live performances ooit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het zijn de zanglijnen van Oliver en Romy, maar ook zeker de beats van Jamie die dit trio zo sterk maakt. En dan te bedenken dat als Jamie die ene dag op de middelbare school had gespijbeld of niet naar 't optreden was gegaan... Nehh, daar denken we maar niet aan!

Ster advertentie
Ster advertentie