3FM nieuws

Concertkaartjes op naam: slim of totaal onhandig?

  1. Nieuwschevron right
  2. Concertkaartjes op naam: slim of totaal onhandig?

Niemand wil €250 betalen voor een kaartje dat eigenlijk €170,- kost. Toch kom je daar soms op uit als je tweedehands een kaartje wilt kopen en dát willen steeds meer concertorganisatoren tegengaan. Daarom worden kaarten voor sommige concerten nu op naam verkocht. Maar is dat eigenlijk wel handig?

Hoe werkt het?

Sommige concert- en festivalkaarten staan tegenwoordig op naam, wat betekent dat je je moet identificeren bij de ingang. Als je een kaartje van iemand anders overkoopt, kun je dus niet naar binnen want: jouw naam staat er niet op. Het wijzigen van die naam kan niet, net als het ticket retourneren of verkopen via een platform als Ticketswap. Conclusie: je bent je geld kwijt.

De voordelen

Door de tickets op naam te verkopen maken concertorganisatoren het moeilijker om tickets voor een evenement door te verkopen. Geautomatiseerde programma's kunnen zo niet 20 kaarten van €50 opkopen en ze meteen voor €200 per stuk doorverkopen. Hetzelfde geldt voor individuele verkopers: tickets vervalsen en doorsluizen wordt zo nagenoeg onmogelijk. Op zich mooie voordelen, natuurlijk.

De nadelen

Eigenlijk komt het neer op één ding: je zit vast aan je ticket. Heel erg vast. Als je een halfjaar van tevoren een festivalkaartje koopt en er daarna iets tussen komt: pech joh, je geld is weg. Als je met iemand anders meegaat en die persoon wordt ziek, dan kun je niet met iemand anders. ER IS GEEN UITWEG! ERROR 404, ALLES!

Het verhaal van BKS

Dit jaar verkocht Best Kept Secret voor het eerst hun festivalkaarten op naam. Door de grote hoeveelheid aan klachten en telefoontjes die daardoor binnenkwamen, besloot BKS vorige week om naamswijzigingen tóch maar toe te staan. Ook plaatsten ze een helpdesk bij de ingang van het festival om zo last-minute bezoekers nog te helpen met hun kaarten. Dat lukte wegens de grote vraag namelijk niet allemaal vóór aanvang van het driedaagse evenement. Zo'n 2000 mensen wilden de naam op hun ticket laten veranderen, acht procent van het totale aantal kaarten! 3FM-dj Roosmarijn Reijmer belde afgelopen week met BKS-directeur Robert Swarts om zijn kant van het verhaal te laten horen.

Het bleek achteraf toch niet zo goed te werken voor zo'n groot evenement. Veel mensen zijn afhankelijk van vriendengroepen, of zij wel of niet mee willen, en natuurlijk moet je ook al maanden van tevoren zo'n ticket aanschaffen. De kans is groot dat er dan een vakantie, werktrip of andere onverwachte gebeurtenis tussendoor komt. Bij BKS heb je dan dus mazzel met de optie tot naamswijziging, maar bij een 'gewoon' concert zit je dan toch wel met een probleempje...

Ster advertentie
Ster advertentie