3FM nieuws

Er komen concertkaartjes die je niet kunt vervalsen

  1. Nieuwschevron right
  2. Er komen concertkaartjes die je niet kunt vervalsen

Ja, dit is dus gewoon die pot met goud aan het einde van de regenboog. Nooit meer geweigerd worden bij een concertzaal omdat je per ongeluk een vals kaartje hebt gekocht: de mensen van GUTS zijn er mee bezig!

GUTS won tijdens Eurosonic Noorderslag 2017 de Buma Music meets Tech Award, wat eigenlijk gewoon een heel lange naam is voor: "yay, je had een goed idee". Want dat is dus wel echt zo: GUTS heeft een idee dat jouw concerten-liefhebbende-wereld een stuk mooier gaat maken.

De slimme concertkaart

GUTS is een start-up in hartje Amsterdam en in hun kantoor zitten Maarten Bloemers en Tom Roetgering dagelijks te bedenken hoe ze 'de slimme concertkaart' werkelijkheid kunnen maken. Want zij vinden dat fraude bij het doorverkopen van concertkaartjes niet meer moet kunnen. NOS op 3 sprak met hen:

Hoe werkt dit?

Een barcode kopiëren en die dan tien keer doorverkopen is binnenkort, als het aan GUTS ligt, onmogelijk. Ook kaartjes verkopen die vijf keer duurder zijn dan de verkoopprijs is dan verleden tijd: als de plannen van GUTS doorgaan kan een kaartje voortaan alleen nog maar gekocht of verkocht worden voor de originele vraagprijs.

"Het kaartje weet uit zichzelf dat hij opnieuw verkocht wordt, en maakt dan een nieuwe barcode aan. Ook weet 'ie wat de prijs is, dus kan deze nooit meer verhoogd worden."

De details van concertkaartjes worden wereldwijd geregistreerd op miljoenen computers, die stuk voor stuk in de gaten houden of je iets probeert te veranderen aan het kaartje. Daardoor wordt het bijna onmogelijk om het systeem om de tuin te leiden.

Leuk idee, maar nu?

Nee, fraude gaat nooit weg. Er worden altijd nieuwe manieren bedacht om geld te verdienen, maar de methode van GUTS maakt in ieder geval korte metten met de manieren waar we nu last van hebben.

Ticketmaster heeft al laten weten dat het interesse heeft in de ideeën van GUTS. Fingers crossed!

Meer lezen?

>> Zo herken je neppe concertkaarten
>> Column: to tweedehands or not to tweedehands?

Ster advertentie
Ster advertentie