3FM nieuws

Kanye is boos op zijn platenlabel: waarom?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kanye is boos op zijn platenlabel: waarom?

Als je Kanye West volgt op Twitter of Instagram kan het je niet ontgaan zijn: hij is boos. Kanye is wel vaker boos, maar deze keer heeft hij een goede reden. Hij heeft het aan de stok met zijn platenlabel Universal. 3FM-dj Sander Hoogendoorn sprak jurist Stijn Theunissen over wurgcontracten in de muziekindustrie.

Plassen over grammy's

Kanye kwam gister op zijn eigen creatieve manier voor zichzelf op. Hij plaatste een stortvloed aan tweets en postte zelfs een filmpje waarin hij over zijn Grammy-award plast. Toch is het de moeite waard om verder te kijken dan deze gekkigheid, zegt Stijn: "Het is jammer dat dit snel wordt weggezet als: 'oh gekke Kanye, hij heeft weer een manische episode'. Ik denk dat hij nu een heel valide punt maakt met de kritiek die hij op de muziekindustrie uit."

Wat is er dan aan de hand?

Kanye West heeft ooit een contract getekend bij Universal Music Group. Dat is helemaal niet gek, zo ongeveer alle muzikanten tekenen bij een platenlabel. Kanye komt er alleen nu achter dat Universal en Sony nu de rechten hebben van zijn masters (masters zijn de originele officiële opnames van een nummer). Hij vind dat hij zelf recht heeft op die masters, maar volgens het contract heeft hij daar geen recht op.

Niet alleen kanye

Dit is niet alleen een probleem van Kanye. Eerder liep bijvoorbeeld Taylor Swift tegen dezelfde problemen aan. Het is niet vreemd dat veel artiesten ontevreden zijn over hun contracten, volgens Stijn. "Die contracten zijn vaak zo onduidelijk dat niemand het eigenlijk snapt," vertelt hij. Zo teken je dus als artiest al gauw je rechten weg. En in deze tijd is het extra pijnlijk, omdat artiesten ook bijna geen geld kunnen verdienen met live optreden. "Juist nu is het hebben van die masterrechten vitaal," denkt Stijn.

Adviezen

Stijn heeft nog wat juridisch advies voor artiesten die zo'n situatie willen voorkomen: "Win altijd juridisch advies in over ieder contract dat je tekent. Je vergist je erin hoe snel je genaaid wordt."

Muzikant Thijs Boontjes heeft ook advies voor jonge artiesten: "Fuck de platenmaatschappijen. Je kan tegenwoordig alles zelf doen."

Check het gesprek in de ochtendshow hierover hier:

Ster advertentie
Ster advertentie