3FM nieuws

De Nevermind-baby die Nirvana aanklaagt en andere opmerkelijke rechtszaken uit de muzieksector

foto: Nirvana
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nevermind-baby die Nirvana aanklaagt en andere opmerkelijke rechtszaken uit de muzieksector

Een van de meest iconische albumcovers ooit: Nevermind van Nirvana, waarop een naakte baby te zien is die zwemt naar een dollar biljet. Het album kwam dertig jaar geleden uit, en de naakte baby, ook wel bekend als Spencer Elden, is inmiddels opgegroeid tot een volwassen man. Spencer is echter na al die jaren toch niet zo blij met deze ongevraagde blootstelling en klaagt de band aan wegens seksuele uitbuiting en kinderpornografie. Hij eist een schadevergoeding van 150 duizend dollar.

3FM-dj's Frank & Eva spraken met een advocaat mediarechten over deze zaak:

Een bizarre aanklacht, maar niks wat Amerika niet gewend is. Lees verder wat voor een interessante rechtszaken de muziekindustrie heeft gekend in de afgelopen jaren.

Bill Wyman versus Bill Wyman

Ex-Rolling Stone bassist Bill Wyman ging niet altijd door het leven onder deze naam. Hij werd namelijk geboren als William George Perk, maar veranderde zijn naam naar Bill Wyman. En dit is ook hoe men hem kent. Echter, bestaat er ook een andere Bill Wyman, toevalligerwijs ook geen onbekende van de muziekindustrie. De 'echte' Wyman is namelijk muziekjournalist. En omdat er meerdere analyses en opvattingen over muziek-gerelateerde onderwerpen uit zijn pen kwamen, vond ex-Rolling Stone bandlid het 'misleading'. Dus klaagde hij de muziekjournalist aan.

Journalist Bill Wyman ontving de papieren van de advocaat van de bassist, waarin onder andere stond:

"No one should read an article on popular music, and on the Rolling Stones in particular, written by Bill Wyman, Charlie Watts, Mick Jagger or Keith Richards, believing he is therefore receiving information emanating from the 'inside,' only to realize that the author is not whom the reader thought it was."

Tot een rechtszaak kwam het uiteindelijk niet. De journalist mocht verder opereren onder zijn eigen naam - mits hij duidelijk maakte bij relevante stukken dat het niet ging om de bassist maar om de journalist. En dat deed hij.

Slipknot versus Burger King

Burger King bracht in 2005 een campagne uit waarin een fictieve band 'COQ ROQ' de hoofdrol speelde. De band was voorzien van maskers en qua stijl komt het overeen met de metalband Slipknot. Meerdere fans spraken zich uit via verschillende forums, waardoor het onder de aandacht werd gebracht bij de band. Ook zij zagen de overeenkomsten en klagen de fastfood keten aan.

"It is obvious that the television advertising and website are designed to conjure up the image and persona of a live performance of Slipknot. In addition to capturing the flavor and high energy intensity of a Slipknot performance, the members of Coq Roq wear masks that include a gas mask as worn by Slipknot's Sid Wilson, a kabuki style mask as worn by Slipknot's Joey Jordison and a mask with dreads as worn by Slipknot's Corey Taylor."

Burger King reageerde met het standpunt dat Slipknot zelf een parodie zou zijn op andere bestaande bands met maskers zoals onder andere Kiss, Gwar en Insane Clown Posse. Uiteindelijk lieten beide partijen het erbij zitten en bleef het oordeel in het midden.

Wat vind jij? Oordeel zelf:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ozzy Osbourne versus familie McCollum

De familie McCollum verloor hun zoon John op tragische wijze in 1984. Hij pleegde zelfmoord. De zoon luisterde veel naar Ozzy Osbourne en zijn album Blizzard of Oz, waarop het nummer 'Suicide Solution' staat. De ouders van John concludeerden dat er geheime boodschappen in de songteksten zaten en klaagde de zanger aan en vonden hem verantwoordelijk voor de tragedie. Ze kregen van de rechter geen gelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie