3FM nieuws
NTR

Is 2019 het jaar van de vrouwelijke artiesten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is 2019 het jaar van de vrouwelijke artiesten?

Het einde van het jaar nadert en het is tijd om terug te kijken op 2019. Wat zijn de beste albums en welke platen hebben het jaar bepaald?

Meestal hoor je bij 3FM-dj Vera Siemons de nieuwste releases, maar afgelopen zondag was het tijd om (alvast) terug te kijken op het afgelopen jaar. Dat kan natuurlijk beter samen en daarom was Esther Lutgendorff van Velvet Amsterdam te gast om te praten over o.a. de beste albums van dit jaar, de opmars van CD's en de vrouwen die de lijsten bestormden.

Platenzaak

Want wie kan er beter advies geven over platen, dan een eigenaar van een platenzaak? Esther is eigenaar van Velvet Amsterdam en vindt het zelf heel erg leuk om mensen advies te geven over muziek. Maar muziek die je leuk vindt om te verkopen, hoe werkt dat precies? Esther: "Dat is een combinatie van veel dingen. We hebben bepaalde artiesten die we tof vinden en daardoor veel draaien en verkopen. We kijken naar trends, bijvoorbeeld op Instagram, om te kijken welke smaak mensen waarderen. En er zijn meerdere Velvet-platenzaken in Nederland, dus we kijken ook samen naar het aanbod."

Video niet beschikbaar

Belangrijkste en opvallendste releases van 2019

Een van de opvallendste releases was toch wel het nieuwe album van Krezip, dat pas werd aangekondigd tijdens hun liveshow en meteen te koop was, zegt Esther. Of je je als platenzaak daar ook op voor kunt bereiden, op onaangekondigde releases? Esther: "Soms krijgen we wel een bericht onder embargo zo van: dit komt eraan. Maar dat was bij Krezip niet het geval."

Nog een andere opvallende release van dit jaar was toch wel het album van Billie Eillish, omdat die enorm stormliep. Esther: "We hadden wel verwacht dat men het album zou kopen, maar dat deze zó populair was, zagen we niet aankomen."

Video niet beschikbaar

Opmars van CD's

Vera vraagt zich ook nog af hoe je het jaar voor de platenzaak zou omschrijven. Esther: "We hebben de jaren '90 niet meegemaakt, dus daar kunnen we niet mee vergelijken. Maar wij hebben de afgelopen vijf jaar veel opgebouwd en anno 2019 zijn er nog steeds veel mensen die vinyl en CD's kopen."

Ja, dat lees je goed: CD's. Zo zagen we een aantal jaar geleden opeens een trend in de verkoop van vinyl, en nu zien we de verkoop van CD's in opmars. Hoe dat komt? Esther: "Je kunt toch een fysieke collectie opbouwen, zonder dat het heel duur is. Een CD is namelijk toch echt iets goedkoper dan een LP."

2019: Het jaar van de vrouw?

Vera en Esther zijn allebei al begonnen aan hun eindejaarslijstje met favoriete albums en tracks en wat het meeste opvalt is het aantal vrouwen in deze lijsten, die aanzienlijk meer aanwezig zijn dan andere jaren. Volgens Esther juist toeval, en zeker niet bewust. "Ik denk dat het komt doordat vrouwelijke artiesten elkaar steeds meer steunen. Maar ook omdat hun tracks veelal over maatschappelijke thema's en empowering gaan. Niet alles hoeft meer sexy te zijn. De term sex sells is passé."

Video niet beschikbaar

Meest unieke release

Als laatste dan nog de meest unieke release van dit jaar en ook die prijs gaat weer naar Billie Eillish, zegt Esther. "Het is gewoon nog nooit voorgekomen dat een plaat aan zoveel verschillende leeftijden is verkocht. Dat meisjes van 8 jaar oud de zaak binnenlopen, omhoog kijken bij de kassa en naar Billie Eillish vragen. Dat is heel uniek. Ik hoop dat dat nog veel meer gaat gebeuren."

Ook bezig met je eindejaarslijstjes? Vergeet dan ook niet op jouw Song van het Jaar te stemmen!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Ster advertentie
Ster advertentie