3FM nieuws
NTR

De stad als festivalpodium

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. De stad als festivalpodium

Afgelopen weekend was Marlies Timmermans te gast als co-host in Vera On Track. Nu het festivalseizoen voorbij is en de clubs weer volstromen, duikt 3FM-dj Vera Siemons samen met de directeur van poppodium EKKO het (nacht)leven van Utrecht in.

EKKO vs. andere poppodia

Marlies Timmermans is directeur bij poppodium EKKO in Utrecht. Wat EKKO zo anders maakt dan andere poppodia? Marlies: "EKKO is eigenlijk een beetje een doorbraakpodium. Er wordt veel internationaal geprogrammeerd en er is in de nachten veel elektronische muziek. Ons aandeel hierin is dus echt wel anders dan andere poppodia."

Ook is de Utrechtse muziekscene anders dan in andere steden. Het is een jonge stad, met veel verschillende locaties en dus ook podia. Wat Marlies het toffe vindt aan Utrecht? Dat er heel veel niches zijn in deze stad. Marlies: "Dat zie je ook bij de programmering in EKKO en Festival Le Guess Who bijvoorbeeld. Dit zal ook wel te maken hebben met demografie van de stad. Juist festivals kunnen er goed landen omdat het zo klein is."

Beweging en verandering

Volgens Marlies was Utrecht altijd een beetje braaf en voorzichtig, maar sinds anderhalf jaar is dat veranderd. Zo zijn er nieuwe en interessante gebieden gekomen waar ook geprogrammeerd wordt. Maar toch kan er nog veel meer veranderen, zegt Marlies: "Er is vaak nog te weinig kennis bij beleidsmakers over dance. Ik wil me daar hard voor maken. Je hebt vaak subsidie en daar kan een band mee doorgroeien. Maar bij dance is dat lastig. Het is al aan het veranderen omdat daar ook verjonging plaatsvindt, maar ik vind het belangrijk dat we als popzalen zien dat het belangrijk is om aansluiting te houden."

Le Guess Who?

Aanstaande donderdag begint Festival Le Guess Who? in Utrecht. Wat maakt dit festival nou zo bijzonder? Marlies: "Het bestaat al meer dan een decennium en is inmiddels uitgegroeid tot een festival dat alle grenzen verlegd en representeert de “ondergerepresenteerde”. Niet alleen muzikaal, maar door de hele stad zie je toffe programmering op andere plekken en locaties dan het centrum." Ook een perfect voorbeeld dus, hoe de stad fungeert als podium!

Ster advertentie
Ster advertentie