Amsterdam Dance Event
NTR

Dit is dé Amsterdam Dance Event voorbeschouwing

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is dé Amsterdam Dance Event voorbeschouwing

Het is bijna zover: Amsterdam Dance Event. Op woensdag komt de hele dance scene van deze wereld weer samen in onze hoofdstad. Thomas Spronk doet de marketing voor ADE en vertelt alles over het festival in de show van Vera Siemons.

Meer dan alleen een festival

Men noemt ‘Amsterdam Dance Event’ en ‘festival’ vaak samen in één zin, maar ADE is veel meer dan dat. Het begon 24 geleden als conferentie voor de dance industrie en inmiddels is het uitgegroeid tot een event met panels, exposities, filmprogramma’s en natuurlijk heel veel feestjes. Vooral de laatste tien tot vijftien jaar is ADE heel erg gegroeid met bezoekers uit meer dan honderd landen.

Gratis events

Voor de ‘arme’ studenten en festivalbezoekers is er ook een aanbod van gratis events. Thomas: "Er is een heel groot ADE by Day programma naast de conferentie. Dat spreidt zich over 50 locaties en daar kun je van alles zien en horen." Daarnaast richt ADE zich ook heel erg op talentontwikkeling en kun je naar het vierdaagse ADE Sound Lab waar je als jonge dj of producer vragen kunt stellen aan artiesten en collega’s. Maar er zijn ook filmprogramma’s, exposities en ADE University waar je aan kunt deelnemen: het aanbod is enorm.

Video niet beschikbaar

Focusland

Ieder jaar heeft ADE een focusland en dit jaar is dat Frankrijk. Maar wat is daar dan precies de gedachte achter? Thomas: "We focussen op de industrie daar en leggen uit waarom het een bijzonder land is in de ontwikkeling van elektronische muziek. Dat betekent ook dat er naast het business aspect ook Franse artiesten terugkomen in het programma."

Video niet beschikbaar

Dealtjes

Naast bezoekers lopen er ook honderden dj’s, producers en muziekprofessionals rond. Worden er tijdens ADE dan ook dealtjes gesloten? "Jazeker," zegt Thomas. "Dat is waar ADE om begonnen is: het bij elkaar brengen van kopers en verkopers. Uiteindelijk worden er deze week ontzettend veel zaken gedaan en dat proberen wij zo goed mogelijk te stroomlijnen."

Dan moeten je denken aan labels en managements die met artiesten praten en een tourschema voor het jaar erop bedenken. Maar het kan ook zijn dat jouw favoriete artiesten deze week samen de studio in duiken. Heel vet dus!

Maatschappelijke thema's op ADE

Naast dance zijn er nog veel meer thema’s die centraal staan. Er is namelijk heel veel ruimte voor maatschappelijke issues: panels en discussies over mentale gezondheid, seksisme en racisme. Waarom is het belangrijk om je als dance event met deze thema’s bezig te houden? Thomas: "ADE is een brede afspiegeling van de maatschappij. Muziekprofessionals en bezoekers houden zich ook bezig met deze onderwerpen, dus het is goed om hier een gesprek over te voeren."

Steeds meer dj’s en artiesten zijn open en eerlijk over psychische problemen en burn outs. Ook dit thema komt terug tijdens het festival. "De industrie is gegroeid en geprofessionaliseerd, maar de druk van presteren is ontzettend hoog. Als je dit niet goed aanpakt, kom je snel in een negatieve spiraal. Het is dus zeker belangrijk om hierover voor te lichten. We proberen hier veel aandacht aan te besteden tijdens de conferentie."

We namen over dit onderwerp ook een podcast op met de mensen achter de artiesten, die hoor je hier.

Video niet beschikbaar

Go green

En dan is er nog duurzaamheid! Hoe probeert de dance wereld zich hierin te verbeteren? Thomas: "Het is een creatieve wereld waarin de samenwerkingen heel snel gaan. Nederland is een innovatief land qua organiseren en er wordt veel geëxperimenteerd met duurzaamheid. Deze cases worden ook weer besproken tijdens ADE."

Lees/kijk hier ons gesprek met Anna en Linda van Innofest terug over duurzaamheid op festivals.

Wat doet de Staat op Amsterdam Dance Event?

Op donderdag tijdens ADE staan Boys Noize en De Staat samen in de fietspassage van het Rijksmuseum. Vera is in ieder geval heel benieuwd en vraagt zich af wat we kunnen verwachten? Gaan ze een elektronische set doen? Thomas: "Ze gaan iets heel speciaals doen. En dat is ook typisch ADE: niet de gebaande paden lopen."

Kwestie van zelf gaan zien dus! Mocht je nog op zoek zijn naar een feest tijdens ADE? 3voor12 tip de beste feestjes voor je. En kom tijdens ADE ook langs in De Melkweg, want daar vandaan maakt 3FM woensdag t/m zaterdag live radio. We zien je daar!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie