Naar homepage
3FM nieuws

Wie bedenkt de muziek voor videogames?

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie bedenkt de muziek voor videogames?

In de nieuwe aflevering van Hoe Dan?! duikt 3FM-dj Luc Sarneel in alles wat met muziek in videogames te maken heeft. Wie schrijft het? Wordt er buiten het gamen ook naar deze muziek geluisterd? En hoe zit dat met concerten? Je ontdekt het hier!

Het begin van videogame muziek

Het begint allemaal bij de 2D spelletjes zoals Tetris. Deze zogenoemde "8-bit" spelletjes hadden simpele muziekcovers van bekende nummers. Dit werd door de programmeurs noot voor noot in het spelletje gestopt.

Japanse componist Koji Kondo was de eerste die het anders deed en zijn eigen muziek ging maken. Of je iets van Koji kent?

Als er een meteen een liedje in je hoofd begint te spelen als je Super Mario Bros. ziet staan, dan wel!

Vanaf het moment dat games op CD's staan wordt ook de kwaliteit van de muziek beter. Daardoor wordt het nog belangrijker om unieke, interessante en kwalitatieve muziek bij je game te hebben.

En hier begon een hele nieuwe cultuur.

Concerten

Door de verhoogde kwaliteit begint videogame muziek een fenomeen te worden dat mensen buiten het gamen om luisteren. Hierdoor ontstaat er een nieuwe trend: concerten waar alleen maar videogame muziek wordt gespeeld door een orkest.

Maar dit werkt ook de andere kant op: populaire muziek is soms in games te horen (denk aan GTA of Tony Hawk Pro Skater), of zelfs hele concerten in de game zelf. Travis Scott deed het bijvoorbeeld in Fortnite.

Huh? Hoe dan?! Goeie vraag! Je ontdekt het allemaal in de nieuwe aflevering hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HOE DAN?!

Iedere woensdag om 17:00 beantwoordt 3FM-dj Luc een nieuwe vraag, waarvan je niet wist dat je 'm had, in de YouTube-serie 'Hoe Dan?!'

Wat is een gouden plaat waard? Hoe komt je liedje op de radio? Kan een moshpit een aardbeving veroorzaken? En dat allemaal met behulp van professionals en een goed gebekt panel aan 3FM-luisteraars.

Benieuwd naar de volgende aflevering? Abonneer je hier vast op ons kanaal! Of check de afleveringen terug in de playlist hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie