3FM nieuws

Lil Nas X zet de BET Awards op z'n kop

foto: @lilnasxfoto: @lilnasx
  1. Nieuwschevron right
  2. Lil Nas X zet de BET Awards op z'n kop

Het internet staat er vol mee, foto's van Lil Nas X die met een achtergronddanser zoent op het podium van de BET Awards. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Acceptatie

Dat Lil Nas X "out and proud" is, weet vrijwel iedereen. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk de muziekvideo van 'Montero (Call Me By Your Name)' nog niet gezien. Dit is dan ook het achtergrondnummer van de zoen.

In oud-Egyptisch tenue staat hij op het podium van de Black Entertainment Television Awards. Aan het einde van zijn optreden plant hij de nu al iconische zoen op een van zijn dansers.

En waarom is dit eigenlijk iconisch en niet normaal? Dat heeft ermee te maken dat homoseksualiteit onder zwarte rappers nog veelal niet wordt geaccepteerd of getolereerd. Het uit de kast komen van zwarte mannen in de muziekscene is nog steeds een groot taboe. Zo ontvangt Lil Nas X, zowel op zijn muziekvideo 'Montero (Call Me By Your Name)' als op de veelbesproken kus tijdens de BET Awards, een zee aan homofobe en haatdragende reacties.

Gelukkig bijt de rapper sterk van zich af en blijft hij sterk in zijn bericht: iedereen mag zijn wie ze zijn. Hiermee is hij een inspirerend voorbeeld voor velen!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Did it first

Eén van de reacties kwam van niemand minder dan Madonna, die een foto deelde van het moment naast haar tongzoen met Britney Spears. De enige tekst is #diditfirst.

Maar ja, #diditfirst betekent niet automatisch #diditbetter. En Madonna is niet zwart, mannelijk of lesbisch. Eigenlijk is het dus ook heel anders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie