3FM nieuws

Maaike (24) is corona-verpleegkundige: "Ik hoop dat 3FM SR20 mensen aan het denken zet"

  1. Nieuwschevron right
  2. Maaike (24) is corona-verpleegkundige: "Ik hoop dat 3FM SR20 mensen aan het denken zet"

Eerder deze week las je al het verhaal van Eva, vandaag vertelt Maaike (24) hoe het voor haar is om nu in het hart van de crisis te moeten werken. Ze is verpleegkundige op de COVID-19-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en ondersteunt elke dag coronapatiënten.

Breathtaking Nurses

Maaike bundelt haar ervaringen, en die van collega's Marie-Louise (25) en Janine (22), op het Instagram-account Breathtaking Nurses, om mensen inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij haar werk. Op de pagina vind je vrolijke berichten vol steun, maar ook de momenten waarop het even niét zo lekker gaat.

Maaike: "Je merkt nu na een paar weken wel dat de moeheid eruit komt. Je bent niet meer op adrenaline aan het werk, je moet het echt van jezelf hebben. Vooral de momenten waarop je iemand naar de IC moet sturen komen nu heftiger binnen door de vermoeidheid. We proberen goed op elkaar te letten, dat gaat vaak beter dan op jezelf letten. We praten veel en proberen met alle extra diensten erop te letten dat we niet óók nog overwerken. Frisse lucht en een goede nacht slaap zijn juist heel belangrijk nu."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun

Maaike is blij met 3FM Serious Request: Never Walk Alone, omdat het mensen een makkelijke manier geeft om zelf ook iets bij te dragen in hulpverlening. "Op Instagram krijgen we zo ontzettend veel berichten binnen van mensen die iets willen doen, maar niet weten wát. Je merkt dat mensen willen helpen, die saamhorigheid is prachtig. Het is daarom ook heel goed dat het Rode Kruis zich hiervoor inzet, want het is zo'n groot goed doel... Ik hoop dat deze actie mensen aan het denken zet. Dit is hét moment waarop je heel makkelijk iets kunt bijdragen, gewoon door te doneren!"

>> Lees hier meer over 3FM Serious Request: Never Walk Alone

Doneer nu

Momenten

Dit werk eist na een paar weken wel zijn tol. Zorgverleners worden langzaamaan vermoeider en ook de temperatuur helpt niet mee: door de warmte is het werken in de beschermingspakken extra zwaar. "Na een uur of drie moeten we ze echt uitdoen, ook de maskers voel je dan. Die tijd zonder pak gebruiken we om met families te bellen over updates, want zij mogen natuurlijk niet in het ziekenhuis komen. Daarna trekken we de pakken weer aan en gaan we verder met de controles. Gelukkig zijn er mensen die ons daarbij helpen: het duurt wel even voor je je schort, masker, bril, muts en handschoenen weer op de juiste manier aan hebt."

Janine, Marie-Louise en Maaike

Moeilijke momenten

De beluurtjes die elke dag plaatsvinden zijn soms de moeilijkste momenten, vertelt Maaike. "Als je moet vertellen dat het met een patiënt niet zo goed gaat, hoor je mensen breken aan de andere kant van de lijn. En als er een patiënt naar de IC moet, vragen we vaak of ze nog met familie willen bellen of Facetimen. Die gesprekken zijn heel heftig om te horen en dat gaat je echt aan het hart als verpleegkundige. Dat neem je allemaal mee naar huis."

Gelukkig staan er ook mooie momenten tegenover, want het team is hechter dan ooit: "Iedereen staat klaar om elkaar op te vangen, met werk maar ook op psychologisch niveau. We praten veel over wat we meemaken en hebben ook sessies met een geestelijk verzorger, dus in dat opzicht komen we allemaal dichterbij elkaar. We ondersteunen elkaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En nog 1 keer dan...

Het advies waarvan je wist dat 't zou komen: houd jezelf aan de maatregelen! Dat is het enige advies dat Maaike aan iedereen mee wil geven: "Het is nog niet voorbij, ook al lijkt het af te nemen. We kennen Nederlanders, we worden snel nonchalant (zeker bij mooi weer), maar doe het niet! In het ziekenhuis is dit nog volop bezig en komen er steeds meer mensen binnen, en niet evenveel mensen gaan naar huis. De druk blijft heel hoog, dus hoe cliché het ook klinkt: houd je aan de maatregelen."

>> Lees hier meer over 3FM Serious Request: Never Walk Alone

Doneer nu

Ster advertentie
Ster advertentie