3FM nieuws

Job Robbers regisseert het nep-gejuich bij voetbalwedstrijd zonder publiek

  1. Nieuwschevron right
  2. Job Robbers regisseert het nep-gejuich bij voetbalwedstrijd zonder publiek

De Champions League is in volle gang. Ondanks dat er geen publiek bij die wedstrijden aanwezig is, hoor je op tv een vol stadion tijdens zo'n wedstrijd. Het 'publiek' reageert zelfs op wat er in de wedstrijd gebeurt. Hoe kan dat? 3FM-dj Sander Hoogendoorn belde met Job Robbers, die mede-verantwoordelijk is voor het geluid tijdens zo'n wedstrijd.

Nieuwe functie

Job Robbers is eigenlijk regisseur van voetbalwedstrijden, maar nu heeft hij er een volledig nieuwe functie bij. Door de coronamaatregelen en het toevoegen van 'enhanced audio', het virtuele geluid bij een wedstrijd, is er een nieuwe functie ontstaan: geluidsregisseur bij voetbalwedstrijden.

Ieder publiek is anders

Job en zijn collega's gebruiken niet voor iedere wedstrijd hetzelfde geluid. Voor de wedstrijd Atalanta - Ajax van dinsdag hebben ze bijvoorbeeld van tevoren eerdere wedstrijden van Atalanta geluisterd. Zo weten ze precies hoe Atalanta-publiek omgaat met de wedstrijd: wat zingen ze bijvoorbeeld als de spelers het veld oplopen? Daar hebben Job en zijn collega's bepaalde dingen uitgeknipt. Tijdens de wedstrijd hoor je dus echt Atalanta-fans.

Hoe gaat dat dan?

Job werkt tijdens een wedstrijd met twee collega's. Een geluidstechnicus verzorgt de algehele mix. Job zelf heeft wedstrijden geluisterd en heeft daar specifieke dingen uit geknipt. De regisseur bedient de iPad en drukt op het juiste moment de juiste geluiden aan. Zo heeft hij bijvoorbeeld een knop met 'doelpunt Atalanta' en met 'doelpunt Ajax'.

Bekijk hier het hele gesprek met regisseur Job Robbers:

Ster advertentie
Ster advertentie