3FM nieuws

Early entry-tickets: superslim of toch een beetje valsspelen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Early entry-tickets: superslim of toch een beetje valsspelen?

Als je het uberhaupt voor elkaar krijgt een kaartje te scoren voor een concert, is je zoektocht naar een goede plek nog niet over. Nee nee, hij begint pas net.

Zelfs als je om 06:00 uur 's ochtends in de rij gaat zitten is het mogelijk dat je uiteindelijk niet op de eerste rij belandt. Het kan zo zijn dat een klein groepje mensen eerder naar binnen mag dan jij, terwijl ze net pas aan komen lopen. Hoe zit dat?

Ticket-pakketten

Bij concerten in poppodia als Paradiso of de Melkweg zal je dit nog niet zo snel tegenkomen, maar in grote zalen als de AFAS Live, Ziggo Dome of AHOY wél. Hoe groter de show, hoe groter de kans op verschillende ticket-pakketten met allemaal extra's.

Als je een early entry-ticket koopt mag je vaak een kwartiertje eerder naar binnen dan de rest van de bezoekers, wat er dus voor zorgt dat je heel gemakkelijk een topplek kunt bemachtigen. Die 'functie' zit ook vaak in VIP-pakketten, maar daar krijg je er vaak ook nog een hele bak gimmicks bij zoals merchandise, posters, een rondleiding en gratis drankjes. Je betaalt er een bak geld voor, maar daar krijg je dus ook wel wat voor terug.

Early Entry

Eerder vroeg 3FM al aan concertpromotor MOJO hoe het nou precies zit met VIP-pakketten, zoals die voor het concert van Ariana Grande. MOJO: "Mensen krijgen echt iets extra's voor hun geld, iets wat ze normaliter niet kunnen krijgen. Dit soort pakketten worden dus wel enorm gewaardeerd. Als er negatieve reacties komen, gaan die vaak over de hoogte van het bedrag, niet over het feit dat zo'n pakket wordt aangeboden."

Het bestaan van de pakketten irriteert de meeste mensen blijkbaar dus niet, maar de prijs wel. En da's niet zo gek, want als je bijvoorbeeld kijkt naar P!NKs show in de ArenA zie je dat er twee Early Entry-pakketten beschikbaar waren: die voor de golden circle (á 245) en die voor normale staanplaatsen (á 220). Holy shit. Voor dat geld kon je vier à vijf keer naar Lizzo in de AFAS Live. En dan hebben we het dus nog niet eens gehad over de golden circle kaartjes zelf, de premium zitplekken, de VIP-pakketten...

Magie

Op zich lijkt het een prima systeem: verschillende prijzen en opties voor verschillende wensen. Maar die duurdere kaarten halen soms wel een beetje concertmagie weg. De beste plekken zijn enkel te koop voor mensen die een bak geld overhebben en kun je dus niet meer 'verdienen' door buiten een (paar) uur te wachten met andere mensen.

Daarnaast wil je gewoon met zijn allen, een hele zaal vol, genieten van een toffe avond. Het liefst op een goede plek, die niet meteen 150 euro meer kost dan een normaal kaartje. Je komt allemaal toch voor hetzelfde, waarom zou je er dan zo'n groot verschil in maken?

Foto: Nathan Reinds

Lees ook: wat is het allerbeste plekje in een concertzaal?

Zijn er alternatieven?

In Amerika hebben ze professionele wachters die de hele dag (betaald, natuurlijk) jouw plek in de rij warmhouden zodat jij vijf minuten voor de deur opengaat, aan kunt sluiten voor een nieuwe iPhone. Als jij in Nederland zo'n zelfde bedrijfje voor concerten opstart kun je grof geld verdienen, maar ook flink wat vuile blikken verwachten in de rij. Moet je net zin in hebben, natuurlijk.

Misschien is het een betere optie om de linkerkant van de zaal wél beschikbaar te maken voor early entry en de rechterkant niet? Sharing is caring! OF je spaart gewoon even flink door en bent straks ook zo'n smug little bastard die als eerste naar binnen wandelt. Mét early entry, zonder stress. Want laten we eerlijk zijn: als we 't geld hadden, zouden we 't met zijn allen meteen doen. Toch?

Ster advertentie
Ster advertentie