3FM nieuws

Waarom gebruiken muzikanten nog videoclips?

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom gebruiken muzikanten nog videoclips?

Vroeger waren er zelfs tal van speciale Tv-zenders voor videoclips, maar die verdwijnen steeds meer. Dus is het dan nog wel nuttig om videoclips te maken? En hoeveel kost het dan om zo'n video te maken? En hoeveel verdient de muzikant eraan? 3FM-dj Luc Sarneel onderzoekt het allemaal in de nieuwe aflevering van Hoe Dan?!

Muziekzenders

MTV, TMF en The Box bestaan niet meer of draaien nu nog amper videoclips. Als je even terug teleporteert naar de jaren '80 en '90: je zet de grote beeldbuis in de woonkamer aan en daar wordt op TMF non-stop je favoriete muziek gedraaid mét een supertoffe clip.

Je herinnert je dan waarschijnlijk wel de veertien minuut durende videoclip van Michael Jacksons 'Thriller'. Of anders wel de VJ's die tussen de videoclips interviews hadden met je favoriete artiesten.

Maar waarom lees je niet gewoon het interview in je favoriete tijdschrift? Volgens TMF VJ Fabienne de Vries ligt dat maar aan één ding: "we zijn lui, we kijken liever dan dat we lezen".

En nu?

Nu bestaan deze zenders niet meer, dus wat is dan het nut van videoclips? Platforms als Youtube bijvoorbeeld hebben voor een nieuwe plek gezorgd waar artiesten hun video's kunnen delen. En als je daar kijkt naar de 'top tien meest bekeken video's' zie je al snel dat videoclips nog steeds heel relevant zijn.

Er valt ook nog steeds geld te verdienen met videoclips, alhoewel dit voor veel artiesten niet de grootste reden is om de video te maken. Het gaat natuurlijk ook om promotie en exposure, waarbij een videoclip vaak wel helpt.

De meest bekeken Nederlandse videoclip met 300 miljoen views is van het nummer 'Traag' van Kraantje Pappie met Bizzey. Hier hebben ze dan ook wel een mooi bedrag aan overgehouden. Benieuwd wat dat is? Kijk dan hier naar de nieuwe aflevering van Hoe Dan?!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HOE DAN?!

Iedere woensdag om 17:00 beantwoordt 3FM-dj Luc een nieuwe vraag, waarvan je niet wist dat je 'm had, in de YouTube-serie 'Hoe Dan?!' Wat is een gouden plaat waard? Hoe komt je liedje op de radio? Kan een moshpit een aardbeving veroorzaken? En dat allemaal met behulp van professionals en een goed gebekt panel aan 3FM-luisteraars.

Benieuwd naar de volgende aflevering? Abonneer je hier vast op ons kanaal! Of check de afleveringen terug in de playlist hieronder!

Ster advertentie
Ster advertentie