Naar homepage
3FM nieuws

Dit is het verhaal achter 'The Scientist' van Coldplay

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het verhaal achter 'The Scientist' van Coldplay

Sommige liedjes zijn zo iconisch dat je je niet kunt voorstellen dat ze misschien moeilijk waren om te maken. 'The Scientist' van Coldplay is er zo eentje. 3FM-dj Jorien vertelde in haar show het verhaal achter dit nummer.

Vals

Het is 2001 en Coldplay is in een studio in Liverpool aan het schrijven aan hun tweede album, A Rush Of Blood To The Head. De band is al een eind, maar ze vinden dat er nog iets mist. Frontman Chris Martin kruipt op een loos moment achter een oude piano in een donkere hoek van de studio, hij wil kijken of 'ie een liedje van George Harrison kan spelen. Hij probeert 'Isn't It A Pity', maar die piano was niet gestemd, dus het klonk heel anders dan het origineel.

Dat triggerde wél iets in Chris. Hij vroeg of de opnameapparatuur aan mocht en speelde vervolgens in één take het nummer dat wij nu kennen als 'The Scientist'. Productieve middag!

Inspiratie

Het nummer waar 'The Scientist' dus wel wat van weg heeft is een solonummer van George Harrison, vooral bekend als gitarist van The Beatles. Luister ze eens vlak achter elkaar, je hoort Harrisons invloed goed terug in de Coldplay-hit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie