3FM nieuws

Maximale geluidsniveau bij concerten is alleen veilig mét oordoppen

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Maximale geluidsniveau bij concerten is alleen veilig mét oordoppen

In Nederland zijn er regels over het maximale veilige geluidsniveau tijdens concerten. Het ligt op 103 decibel, dat is al een tijdje zo. Wat nieuw is: bij het opstellen van die norm is uitgegaan van gehoorbescherming, meldt Nieuwsuur. En lang niet iedereen gebruikt dat!

Gemiddelde

Het aantal jonge mensen dat last heeft van gehoorschade neemt al jaren toe. Daarom werden er in 2014 voor het eerst afspraken hierover gemaakt, die in 2018 nog verscherpt werden: het geluidsniveau mag per kwartier gemiddeld 103 decibel zijn.

Maar... dan gaat men er al wel vanuit dat je oordoppen draagt die daar 15 decibel van dempen, dan zit je op een veilig niveau van ongeveer 85 dB. En dat doet maar ongeveer de helft van de concertbezoekers!

Eigen verantwoordelijkheid

3FM-dj Sander belde met Willem Westermann, voorzitter van de Vereniging Van Evenementenmakers. Hij is van mening dat gehoorbescherming in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het publiek is. "Als je naar een concert gaat, moet je zelf besluiten of je wel of geen oordoppen meeneemt. Wij, als organisatoren, helpen je daarbij." Maar de standaard geluidsnorm dus wordt niet naar beneden aangepast. Is dat niet heel onlogisch?

Ook staatssecretaris Blokhuis kijkt er nu naar: hij vindt dat organisatoren vooral heel goed informatie moeten geven over gehoorbescherming. "Je moet ook na een mooi concert zonder suizende oren naar buiten lopen."

Hier meer over lezen?

Robin (28) heeft tinnitus: "Ik dacht dat die piep vanzelf weg zou gaan"
3 makkelijke manieren om gehoorschade tegen te gaan

Ster advertentie
Ster advertentie