3FM nieuws

3 makkelijke manieren om gehoorschade tegen te gaan

  1. Nieuwschevron right
  2. 3 makkelijke manieren om gehoorschade tegen te gaan

Je houdt van muziek, dus je luistert het onderweg, zet het thuis aan en pakt graag een festival of concert mee. Helemaal top, daar moet je vooral niet mee stoppen! Maar hoe harder en vaker je luistert, hoe meer je kans maakt om je oren te overbelasten.

Je kunt natuurljk langzaam doof worden als je je oren teveel blootstelt aan hard geluid, maar een andere vorm van gehoorschade die je kunt oplopen is tinnitus: een piep/ruis in je oor die je continu overal doorheen hoort. Hier lees je daar meer over. We gaan er even vanuit dat je de rest van je leven van muziek wilt kunnen genieten, dus hieronder vind je drie manieren waarop je vast maatregelen kunt treffen.

1. Gebruik oordoppen

Ja hallo, captain obvious hier! Het zal geen verrassing zijn, maar oordoppen zijn dé manier om jezelf in luidruchtige plekken te beschermen. Er zijn tientallen verschillende soorten, voor alle budgetten. Je hoeft niet per se aan de schuimdopjes die de helft van het geluid lekker lomp blokkeren.

De beste optie is natuurlijk oordoppen op maat laten maken, maar je kunt in winkels en online ook kant-en-klare doppen kopen met een muziekfilter. Dat filter zorgt ervoor dat de muziekkwaliteit niet wegvalt en dat de boel niet dof gaat klinken. Het volume gaat gewoon een tandje lager, maar je hoort nog steeds alles.

2. Gebruik je smartphone slim

Luister je onderweg naar muziek via je koptelefoon? Let dan ook even op je volumebalk: wordt die op een iPhone bijvoorbeeld rood of oranje, dan staat het al te hard.

Daarnaast kun je apps downloaden waarmee je het omgevingsgeluid kunt meten. Twijfel je bijvoorbeeld in een bar of de muziek gewoon hard staat of net té hard? Dan kan zo'n decibelmeter uitkomst bieden: boven de 85 is het beter om oordoppen in te doen.

3. Test jezelf

Daarnaast kun je veranderingen in je gehoor monitoren door regelmatig een test te laten doen bij een specialist of zelf je gehoor te testen met de Oorcheck. Be smart en zorg ervoor dat je de rest van je leven nog van toffe (live)muziek kunt blijven genieten!

Ster advertentie
Ster advertentie