3FM nieuws

Bewezen: rappers winnen van de Nederlandse literatuur

  1. Nieuwschevron right
  2. Bewezen: rappers winnen van de Nederlandse literatuur

Zit je dan met je boek!

Iedereen heeft wel zo'n moment in je leven dat je denkt: het wordt tijd dat ik me eens ga verdiepen in de Nederlandse literatuur. Of misschien moest je wel verplicht een stapel boeken lezen op de middelbare school. Waarvan je dan of de samenvatting las (lang leve scholieren.nl) of de verfilming keek. Hoe dan ook, je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat je een intellectuele achterstand hebt opgelopen. Drie Nederlandse taalkundigen onderzochten wie er een groter vocabulaire heeft: Nederlandse rappers of de grote Nederlandse schrijvers. En die uitkomst was behoorlijk verrassend. De rappers van rapformatie Zo Moeilijk hebben een grotere woordenschat dan Harry Mulisch.

Zo Moeilijk

De boys van de Nijmeegse rapformatie hebben wat dat betreft een toepasselijke naam: Zo Moeilijk. Maar ff eerlijk: rap je liever mee met teksten als "Drie man nodig om m’n stad op de band te plakken. Nijmeegse modo, rasfriet super met een keidikke koko. Nijmeegse boys, eigen Waalkade en een eigen noise." of lees je liever Mulisch' meesterwerk De Ontdekking Van De Hemel? Dat laatste is een prachtig boek, maar het feit dat de rappers een grotere woordenschat hebben dan de schrijver vinden we dan weer wel héél erg grappig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De onderzoekers keken naar zo'n dertig Nederlandse rappers en vergeleken hun albums met romanklassiekers als De Ontdekking Van De Hemel, Eline Vere en Max Havelaar. Ze keken hierbij naar het aantal verschillende woorden en daaruit bleek dat het boek van Mulisch 1366 unieke woorden bevat. De nummers van Zo Moeilijk bevatten bij elkaar 1393 unieke woorden. WE'VE GOT A WINNER. Ook Opgezwolle, Brainpower en Zwart Licht stonden bovenaan in de lijst.

Top Notch gaat lekker

Top Notch, het platenlabel van Zo Moeilijk, gaat trouwens behoorlijk lekker. Het YouTube-kanaal van Top Notch heeft afgelopen woensdag namelijk de miljard aangetikt qua views. Da's het eerste Nederlandse kanaal dat dit aantal haalt. Wow. Dit komt voor een belangrijk deel door de video van Drank & Drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex, die bijna 27,5 miljoen views haalde. Ook Parijs van Kenny B scoort goed, met zo'n 26,8 miljoen views staat deze op de tweede plaats.

Toch wel lezen

Nu willen we er natuurlijk niet voor zorgen dat jullie alleen nog maar raps gaan luisteren en nóg minder lezen. Want jongeren lezen namelijk een stuk minder dat vroeger. En da's niet per se een goede ontwikkeling. Je vocabulaire kun je dan misschien wel uit raps halen, maar een mooi boek op z'n tijd helpt daarbij natuurlijk ook. Check hier waarom jij nu nog een boek moet lezen. En vooruit, dan zet je die raps gewoon op de achtergrond aan..

Ster advertentie
Ster advertentie