3FM nieuws

Wat is nou precies de charme van Spaanstalige zomerhits?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is nou precies de charme van Spaanstalige zomerhits?

Het is ieder jaar weer een ding: wie pakt de zomerhit? Welke track is een waardige opvolger voor 'Summer Jam', 'Loca People' en 'Get Lucky'? Ieder jaar komen er een aantal zomerse hits ineens bovendrijven, maar er is altijd een constante factor in de zomer: er zit iets Spaans tussen. Spaanstalige nummers zijn populair. Altijd.

Het is o-ver-al

Je probeert er ieder jaar weer aan te ontkomen, maar het gaat niet. De Spaanse Zomerhit is overal. Op de radio, in barretjes, café's en in de supermarkt waar je trouw je ontbijtyoghurtje haalt. Iedereen die je erover spreekt vindt de uitverkoren zomerhit van het jaar steevast irritant, maar eigenlijk kan dat niet kloppen: de track staat wekenlang bovenaan de charts en tsja, al die Youtube-views moeten toch érgens vandaan komen. Daar doen wij Nederlanders ook gezellig aan mee met z'n allen. Wat is nou de charme van deze zomerse liedjes en hoe belanden ze ieder jaar weer non-stop in je hoofd?

Door naar de volgende 'Despacito'

'Despacito' is het meest geprezen en vervloekte liedje van 2017. Met zo'n drie miljard views is het de meest bekeken video op Youtube allertijden en ook op Spotify tikt de teller lekker door. De track was in Zuid-Amerika al superpopulair voor hij naar het Europese vasteland waaide en daar de boel overnam. De slicke looks en vocals van Luis Fonsi, de beats van Daddy Yankee (wie kent 'm niet) en de tropische video-vibes zorgen samen voor een onoverwinnelijke combinatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar goed, na een aantal maanden is het nieuwe van 'Despacito' er wel af en staat de volgende Spaanstalige knaller alweer klaar: 'Mi Gente'. Deze track van J. Balvin en Willy William (yes, die van 'Ego' uit 2016) is, als we eerlijk mogen zijn, eigenlijk een beetje irritant. Dat halfschorre feesttoetertje op de achtergrond is niet meteen je beste vriend, maar je zult zien dat we over een maand met z'n allen helemaal leip gaan op dit nummer. De rest van Europa doet het al...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat maakt een zomerhit zo populair?

Muziekonderzoeker Ashley Burgoyne van de Universiteit van Amsterdam onderzocht de hitpotentie van verschillende popnummers en kwam erachter dat er vier factoren zijn die een nummer tot een hit maken: "Het moet repetitief zijn, zodat je het snel herkent en onthoudt. Er moet ook vocal prominence zijn: een gedeelte waarin je bijna alleen de stem van de zanger hoort, met weinig begeleiding. Verder moet een track niet te experimenteel zijn en zonder al te veel variatie in toonhoogte."

Daarin verschilt een zomerhit volgens Burgoyne dus niet van een 'gewone' pophit - deze factoren gelden voor alle liedjes. Het enige verschil is vaak dat de vibe van een zomerhit veel tropischer is: met de juiste instrumenten en beat laat je een track al snel lekker loom en zomers klinken. De tekst is in ieder geval niet belangrijk: het draait voornamelijk om melodie en ritme - als we er maar een beetje op kunnen dansen, is het al snel goed.

Zomerhaat

Een groot 'nadeel' van Spaanstalige zomerhits is dat de gemiddelde Nederlander geen kloot van het liedje snapt omdat het Spaans is. Even eerlijk: weet je na al die maanden al wat 'despacito' betekent? Nee he? (Spoiler: het betekent 'langzaam'. Meer info vind je in de de DespaCITO Toets). Maar goed, het feit blijft dat je een zomerhit nét iets te vaak hoort, waardoor de hit al snel in haat verandert.

Als je nou zo'n lekker hitje non-stop in je hoofd hebt en je knettergek wordt van de herhaling, heeft Burgoyne nog een goede tip voor je: "De beste manier om van een oorwurm af te komen, is er niets tegen doen. Blijf rustig en realiseer je dat het vanzelf overgaat. Kun je dat niet, eet dan pindakaas: als je mond actief is, heb je nooit muziek in je hoofd!"

Zomerhit

Maar goed, naast die nadelen zitten er natuurlijk ook voordelen aan: met dat heerlijke cliché 'Despacito'-gitaartje is het in één klap zomer, zelfs als je mid-augustus in een dikke trui achter een beregend raam zit. De immer populaire 'waaaahoooooiiiijjjj'-kreet van Pitbull maakt gewoon een comeback in 'Mi Gente'. Heel af en toe zit er zelfs een woordje wat wij als gekke Nederlanders ineens herkennen en dus gezellig met z'n allen meeschreeuwen.

En laten we eerlijk zijn... dit soort liedjes zijn het ultieme smeermiddel voor de stijve Hollandse heupen. Het zal niet lang duren tot je tante Joke tijdens de familiebarbecue voorzichtig rond ziet wiebelen op 'Despacito'. En da's toch stiekem ook wel wat waard.

Ster advertentie
Ster advertentie