3FM nieuws

Dit zijn de Unseen Heroes van het Eurovisie Songfestival 2021

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de Unseen Heroes van het Eurovisie Songfestival 2021

Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam is de grootste televisieproductie ooit op Nederlandse bodem. Om ervoor te zorgen dat dat allemaal soepeltjes verloopt, wordt er door een hele hoop mensen een nog grotere berg met werk verzet.


In dit artikel ontmoet je drie van deze Unseen Heroes.

foto: 3FM

Maxime in Rotterdam

MAXIME

Wat is je functie tijdens ESF?

Tijdens het ESF ben ik aan het werk als ‘Contest Producer’, wat eigenlijk inhoudt dat ik (samen met 2 collega’s) verantwoordelijk ben voor de 39 acts van de landen. Dus wat ze op het podium gaan doen, en wat je dus op televisie gaat zien.

Alle deelnemende landen en artiesten leveren hun dromen en plannen bij ons in, en dat gaan wij dan voor ze waarmaken. Dit gaat bijvoorbeeld om props, maar ook wensen voor licht en look and feel voor de regisseurs.

Waarom is dit zo ontzettend leuk om te doen?

Het is te gek om met 39 totaal verschillende teams te werken aan een show. Het ene land gaat “all out” en het andere wil juist een veel intiemere act neerzetten in Rotterdam. Het is wat dat betreft echt een achtbaan. De verzoeken die je soms krijgt maken het fantastisch. Sommige dingen kunnen echt alleen maar bij het Songfestival.

Wat is het meest spannende aan deze weken? Wat mag er voor jou écht niet mis gaan en waarom?

Het spannendste is dat de landen straks hier zijn en dat we natuurlijk hopen dat iedereen blij is met wat we voor ze hebben geproduceerd. Natuurlijk hebben ze hun eigen plannen ingeleverd, en hebben we veel contact gehad. Maar een heel grote factor is natuurlijk smaak, en die kunnen verschillen.

Het is onze taak om dat zo goed mogelijk te interpreteren, maar je weet natuurlijk pas echt of je dat goed hebt gedaan als ze de artiesten voor het eerst op het podium staan tijdens de repetities. Uiteindelijk ben ik met ons team verantwoordelijk voor 39 keer 3 minuten show en dat moet gewoon perfect zijn. Die druk voel ik wel.

foto: 3FM

Maxime in Ahoy

foto: Joy Hansson

Nathan in Ahoy

NATHAN

Wat is je functie tijdens ESF?

Tijdens Eurovisie Songfestival 2021 ben ik de huisfotograaf namens de organisatie, dit jaar is dat de NPO/NOS/AVROTROS. Ik maak foto’s van de gehele technische opbouw, rehearsels met de delegaties en de showweek met alle TV-opnames.

Waarom is dit zo ontzettend leuk om te doen?

Ik hou enorm van grootschalige producties en dan ben je bij het Eurovisie Songfestival aan het goede adres want dit is de grootste TV-productie ter wereld. De combinatie van de giga hoeveelheid bijzondere techniek, muziek en vele gave showelementen vind ik super vet. Wat het ook bijzonder maakt is dat ik één van de +/- 10 fotografen ter wereld mag zijn die de gehele show mag fotograferen. Daar ben ik wel enorm dankbaar voor!

Wat is het meest spannende aan deze weken? Wat mag er voor jou écht niet mis gaan en waarom?

Wat het meest spannende is aan deze weken? De coronatest die ik na elke 48 uur weer moet doen. Dat voelt toch elke keer weer alsof je een examen moet doen waarvoor je niet geleerd hebt en ook geen idee hebt waar ’t over gaat. Gelukkig tot nu toe altijd nog goed gegaan en ik hoop dat dit natuurlijk zo blijft.

Maar werkinhoudelijk was het werkbezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een spannend moment. De druk ligt dan hoog om mooie foto’s te maken en tegelijk niet een storende factor te zijn. De gesprekken tussen de Koning en de crew moeten wel prettig verlopen. Achteraf is het dan wel een lekker gevoel als de klus erop zit en je tevreden naar de foto’s kunt kijken.

M’n worst nightmare is natuurlijk dat er tijdens een belangrijk moment opeens iets gebeurd met je apparatuur, of dat m’n laptop crasht. Voor de zekerheid maak ik dus maar eindeloos back-ups zodat er niks verloren gaat!

foto: 3FM

Voorbereidingen in Ahoy

ROY

Wat is je functie tijdens ESF?

Ik ben werkzaam voor Eurovision als Video-Producer. Ik ben de hele dag in de weer om de fans en volgers van het event te voorzien van backstage content. Daarbij ben ik verantwoordelijk voor zowel het draaien als het monteren van de items. In de aanloop van het festival heb ik samen met Joyce Hansson de YouTube serie ‘Road to Rotterdam’ gemaakt. In deze 6-delige serie volgen we de presentatoren en de organisatie in de voorbereidingen van de grootste TV productie uit de Nederlandse geschiedenis. Tijdens het event zelf maak ik, als onderdeel van een grote online-redactie, dagelijks het programma Eurovision NewsFlash waarbij we de die-hard fans laten zien wat er allemaal in Rotterdam Ahoy gebeurd die dag.

Waarom is dit zo ontzettend leuk om te doen?

Als stiekeme Eurovision-fan is het sowieso bizar leuk om overal bij te mogen zijn. Het is tenslotte al 44 jaar niet meer op Nederlandse bodem geweest. En het leukste is dat ik dit allemaal mag vastleggen voor de enorme fanbase van het songfestival. Juist in een jaar als dit, waar het helaas door maar heel weinig fans in levende lijve bezocht mag worden, is het des te belangrijker dat we de fans overal achter de schermen mee kunnen nemen. Daarnaast is de hele week natuurlijk 1 grote guilty pleasure waar ik ontzettend veel zin in heb.

Wat is het meest spannende aan deze weken? Wat mag er voor jou écht niet mis gaan en waarom?

Voor mij als video-producer valt het gelukkig mee qua spanning. Het is vooral belangrijk dat als ik in de zaal of over het podium loop niets van het immense decor sloop. En dat ik niet vergeet om op REC te drukken ;). Daarnaast blijft het natuurlijk altijd opletten wat je filmt en edit, want sommige dingen zijn natuurlijk leuker als het een verrassing blijft.

foto: 3FM

Roy in Ahoy

Ster advertentie
Ster advertentie