3FM nieuws

Marcus Mumford brengt eerste soloalbum (self-titled) uit

foto: Marcus Mumford in de Ziggo Dome
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcus Mumford brengt eerste soloalbum (self-titled) uit

Marcus Mumford zijn eerste soloplaat is uit! Samen met producer Blake Mills is hij de studio ingedoken om een album te maken waarin hij voor het eerst openbaart wat hem in zijn jeugd is aangedaan. "Ik heb me nog nooit zo voldaan gevoeld rond een project." Muzikaal neemt hij met dit album net iets meer risico's dan met de & Sons. (self-titled) bestaat uit 10 tracks en bevat featurings van Brandi Carlile en Phoebe Bridgers.

Misbruik

Marcus Mumford kennen we als de frontman van Mumford & Sons, de levendige band die op menig festivalpodium hebben gestaan met nummers als 'Little Lion Man' en 'I Will Wait'. Op zijn solodebuut vaart hij een andere, meer gevoelige, koers en sluit hij af met de angst en de schaamte die hem beknelden nadat hij als kind is misbruikt.

"Ik kan je nog steeds proeven, en ik haat het" bekend Marcus Mumford onthullend. "Dat was geen keuze in de geest van een kind en je wist het." Het zijn de beginregels van 'Cannibal' die afgelopen maand maand uitkwam als eerste single van het album. In deze plaat zingt de zanger onthullend en voor de eerste keer in het openbaar over het misbruik wat hem is aangedaan. Het emotionele tweede nummer van het album, 'Grace', gaat over het moment dat hij het aan zijn moeder vertelde. Totdat ze haar zoon 'Cannibal' hoorde zingen, had ze geen idee over wat hij had meegemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij heeft er lange tijd met niemand over gesproken, tot dit album. Die voelbare woede is vanachter de akoestische gitaar over de gehele tracklist te horen. Daarmee helpt de zanger het taboe op misbruik bij jongens en mannen te doorbreken. Mumford zegt dat hij voorafgaand aan het schrijven van het nummer in therapie ging "nadat hij in de zomer van 2019 een dieptepunt had bereikt". Achter de schermen had Mumford last van een drankverslaving en ademhalingsproblemen. "Ik vertelde er voor de eerste keer ooit iemand over. Dat leidde tot een genezingsproces dat mijn leven echt heeft veranderd. Het heeft me gered.” Het album stijgt daardoor ook met optimisme door de reis naar genezing vol verzet, hoop en geloof. "Het laat zien dat het zelfs na het diepste, meest snijdende trauma op de een of andere manier mogelijk is om vrede te vinden en opnieuw te beginnen."

Luister het hele album hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie