3FM nieuws

Jongeren bewuster van eigen gedrag door Black Lives Matter: "deze boodschap gaat iedereen aan"

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren bewuster van eigen gedrag door Black Lives Matter: "deze boodschap gaat iedereen aan"

De afgelopen weken lieten tienduizenden mensen, waaronder veel jongeren zoals jij, zich horen tijdens anti-racisme protesten in Nederland. Een gevolg op de Black Lives Matter-demonstraties in Amerika. Demonstranten eisen mensen zich bewuster te worden van hun eigen gedrag. Maar wat is de mening van jongeren over de protesten? 3Vraagt vroeg het aan ze en dit zijn de resultaten.

De anti-racisme demonstraties kunnen bij de meeste jongeren, zowel wit (68 procent) als van kleur (85 procent), rekenen op veel begrip. Ze denken of hebben zelf ervaren dat racisme ook in Nederland voorkomt en vinden dat iedereen, ongeacht huidskleur of afkomst, gelijk behandeld moet worden. "Ik ben wit en heb geen donkere huidskleur nodig om te zien dat mensen anno 2020 nog met discriminatie te maken krijgen. Het wordt tijd dat dit stopt”, schrijft een deelnemer.

‘beveiligers achter je aan’

Meer deelnemers hebben hier ervaring mee. In het onderzoek zegt 75 procent van de jongeren met een licht of donker getinte huid dat ze te maken krijgen met institutioneel racisme, waarbij ze bewust of onbewust gediscrimineerd worden door een organisatie vanwege hun achtergrond of huidskleur. Ze vertellen vaak in de gaten te worden gehouden: “Ik heb regelmatig dat beveiligers de hele tijd ‘onopvallend’ achter me aanlopen, alsof ze denken dat ik iets uit de winkel ga stelen.”

48 procent zegt te zijn benadeeld door hun school of opleiding, bijvoorbeeld door het krijgen van een lager schooladvies dan hun witte klasgenoten. Een derde (33 procent) ervoer discriminatie door de politie. Ze vertellen vaker staande te worden gehouden dan hun witte vrienden of familie.

‘het blijft in je hoofd zitten’

Bij jongeren met een witte huidskleur liggen al deze percentages flink lager. 85 procent zegt sowieso nog nooit door een organisatie gediscrimineerd te zijn op basis van hun huidskleur of achtergrond.

De aandacht voor institutioneel racisme bij de recente demonstraties heeft de helft van deze groep deelnemers (47 procent) aan het denken gezet over hun eigen gedrag. Iemand schrijft: “Je kan niet om de protesten heen. Ze confronteren je met hoe je denkt, wat je doet en onze privileges. Dat blijft wel even in je hoofd zitten.”

Bijna zes op de tien (57 procent) zeggen naar aanleiding van de protesten actie te hebben ondernomen. Toch zetten de protesten de andere helft van de groep (48 procent) niet aan tot meer bewustwording. Enerzijds zijn er die zeggen dat ze al vóór de huidige discussie bewust waren van hun gedrag en daarom geen reden zien om iets te veranderen.

Anderzijds zijn er jongeren die zich niet aangesproken voelen vanwege de toon en omvang van de huidige discussie: “De boodschap is goed, maar ik vind dat je de situatie in Nederland niet kan vergelijken met de VS."

Verplicht les op school

De grootste groep deelnemers, zowel wit (58 procent) als van kleur (70 procent), denkt dat verplichte lessen op school het beste werkt tegen racisme. Volgens hen begint bewustwording al op jonge leeftijd en mag er in het onderwijs meer aandacht komen voor het slavernijverleden en de impact van racisme op de maatschappij.

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek deden 2.361 deelnemers mee die een licht of donker getinte huidskleur zeggen te hebben. 2.932 ondervraagden hebben een witte/blanke huidskleur.

Ster advertentie
Ster advertentie