3FM nieuws

Is Billie Eilish een Industry Plant?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Billie Eilish een Industry Plant?

Een Industry Plant is een controversiële term die wordt gebruikt in de muziekindustrie. Het verwijst naar artiesten die worden gepresenteerd als een self-made, organisch succes die nog liedjes in hun puberslaapkamer maken en zo floeps, uit het niets extreem populair worden. Maar in werkelijkheid zouden zij steun krijgen van grote platenlabels of insiders uit de muziekindustrie.


Je zou een Industry Plant volgens gebruikers van de term kunnen herkennen aan de volgende kenmerken:

1. Verborgen steun

De artiesten zouden financiële, promotionele en professionele steun krijgen van een label, zonder dat het publiek dit doorheeft. Zoals ondersteuning van marketingteams en connecties waartoe onafhankelijke artiesten geen toegang hebben.

2. Fake imago van authenticiteit

De artiesten zouden op de 'markt’ gebracht worden alsof ze beroemd zijn geworden door hun eigen inspanningen, bijvoorbeeld via sociale media of door het in eigen beheer uitbrengen van muziek. Hierdoor ontstaat een sympathiek verhaal van een underdog of breakout-ster. Want iedereen houdt toch van een goed underdog-verhaal? En het idee dat wat ook je startpunt is in het leven, er geen grenzen aan succes zitten?

Is Billie Eilish een Industry Plant?

En wie zijn dan die Industry Plants? Grote popsterren zoals Dua Lipa, Olivia Rodrigo en Lil Nas X worden er op het internetforum Reddit fanatiek van beschuldigd. Maar ook het succes en de populariteit van Billie Eilish zou vanwege haar snelle opkomst en ijzersterke debuut niet oprecht zijn geweest, maar verkregen door aanzienlijke steun van de muziekindustrie.

Conspiracy Theory

Je zou bijna denken dat dit een conspiracy theory is. Dat een écht authentieke muzikant jarenlang keihard moet buffelen, zes bijbaantjes heeft en op droog brood moet leven. En uiteindelijk na hard werken mag doorbreken. Een Industry Plant popt opeens op, dus daar moet wel een complot achter zitten, volgens de internettrolletjes dan.

Maar wat zegt Billie Eilish zelf? Je hoort het in de nieuwe Philo Explained, waarin popcultuur-connaisseur Philo Boss al je prangende muziekvragen beantwoord!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie