3FM nieuws

Op #1 in de 333 van 3FM: de magie achter 'Sterrenstof'

  1. Nieuwschevron right
  2. Op #1 in de 333 van 3FM: de magie achter 'Sterrenstof'

'Sterrenstof' van De Jeugd Van Tegenwoordig staat op nummer 1 van 'De 333 van 3FM: Hollands glorie'. Het beste nummer van Nederlandse bodem dus, maar wat maakt deze track nou zo legendarisch? 3FM vroeg het aan De Jeugd-lid Vjeze Fur, muziekjournalist Timo Pisart en megafan Laura.

'sterrenstof' laat de zon doorbreken

"Wat ik het leuke vind van het nummer is dat mensen er gewoon echt vrolijk van worden," vertelt Freddy Tratlehner (Vjeze Fur). Hij schreef het refrein dat heel Nederland mee kan zingen en is na bijna 10 jaar nog steeds blij met de track. "Ik hoor hem ook nog steeds op de gekste plekken, gister hoorde ik 'm uit een vuilnisauto komen. I kid you not." Ook Laura, die al jaren groot fan is van De Jeugd Van Tegenwoordig, ziet dat iedereen blij wordt van 'Sterrenstof': "Er zit een een bepaalde opbouw in, het wordt steeds gekker en steeds raarder en je wordt steeds enthousiaster. Het heeft gewoon een megagrote energie."

Muziekjournalist Timo Pisart gaat nog iets verder: "De zon breekt door als dit liedje draait, omdat het zo ontzettend majeur is. Het is zo muzikaal ongegeneerd daarin, dat het bijna over de top kitcherig is. Dat werkt heel goed in dit nummer en dat is te danken aan de productie van Bas Bron."

Oneindige billen en een persoonlijke noot

Hoewel iedereen 'Sterrenstof' mee kan zingen, is het niet meteen duidelijk waar het nummer nou echt over gaat. "Nou, ik moet je eerlijk zeggen, het is een beetje een rommeltje, het nummer," vertelt Freddy. "Ollie (Willie Wartaal) had iets heel persoonlijks, Pepijn (Faberyayo) had iets over billen, ik had deels iets over billen, maar ik wilde ook wat dieper gaan, dus ik dacht ik moet wat zeggen over die billen. Ik wilde iets over oneindigheid in een bil schrijven. Dat die billen voor eeuwig in de sterren staan, zoiets."

Uiteindelijk schreef Faberyayo nog een andere, persoonlijkere verse en dat is de versie die nu in het nummer zit. "Voor 'Sterrenstof' was het beeld van De Jeugd dat ze trollen waren die altijd domme shit riepen tijdens interviews, maar ineens bleek er ook wel degelijk diepgang in te zitten," vertelt Timo. "Rond die tijd deed Willie Wartaal ook een heel persoonlijk interview in De Volkskrant. Vanaf toen werd niet alleen de muziek van De Jeugd Van Tegenwoordig serieus genomen, maar ook de mannen erachter."

Internagellaktisch

Behalve dat de tekst van 'Sterrenstof' dus voor het eerst iets persoonlijks en kwetsbaars van De Jeugd laat zien, gebeurt er nog meer in de tekst. De Jeugd Van Tegenwoordig staat sinds hun eerste hit 'Watskeburt?!' al bekend om hun creatieve taalgebruik. Dat is in 'Sterrenstof' ook goed terug te zien, vertelt Timo: "Het refrein is best open voor interpretatie. Ik denk dat mensen het wel leuk vinden dat het heel erg over drugs lijkt te gaan, maar dat het tegelijkertijd ook gaat over volwassen worden. Waar Faberyayo over rapt, succesvol worden, tegenslagen krijgen en uiteindelijk de liefde van je leven tegenkomen, dat is voor veel mensen ook weer super relatable."

Soms wordt er iets te veel achter de tekst gezocht: zo werd het woord 'inter-nagellak-tisch' in het refrein gezien als taaltechnisch hoogtepunt. In feite zingt Vjeze dat helemaal niet, hij heeft gewoon een extra lettergreep toegevoegd aan 'intergalactisch' om het op de melodie te laten passen.

De magie van sterrenstof

Dus wat is nou echt de magie van 'Sterrenstof'? Volgens Laura is het gewoon een klassieker: "En als het nummer dan op staat, heeft iedereen gewoon die herkenning en dan komt er een soort energie vrij waarbij iedereen losgaat."

"Eigenlijk heeft 'Sterrenstof' heel veel iconische momenten: die drumfill aan het begin, dat pianothema’tje, die maffe kopstem bovenop de stem van Vjeze Fur in het refrein, je hebt het trompetje en een soort electronisch klavecimbel aan het einde van het refrein. Dat zijn allemaal dingen die je bijblijven aan het liedje, alleen al muzikaal," zegt Timo. "En die tekst is ook supergoed natuurlijk."

Freddy zelf heeft een kort antwoord op die vraag: "De Jeugd van Tegenwoordig is de magie achter 'Sterrenstof'. Bas Bron, Willie Wartaal, Faberyayo en Vjeze Fur. Misschien zijn wij samen eigenlijk wel net als 'Sterrenstof': dat het allemaal een beetje bij elkaar geraapt lijkt, maar dat het toch een soort onderliggende eenheid is."

Ster advertentie
Ster advertentie