3FM nieuws

3FM Special over online seksueel grensoverschrijdend gedrag

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Special over online seksueel grensoverschrijdend gedrag

3FM Special

Naar aanleiding van de berichtgeving rondom Kaj van der Ree willen we bij NPO 3FM, net als alle andere betrokken partijen, nogmaals benadrukken dat we erg geschrokken zijn. Als publieke zender vinden we het belangrijk om een actueel thema als online seksueel grensoverschrijdend gedrag te bespreken met onze luisteraars.

Daarom hebben we samen met BNNVARA besloten om op vrijdagavond 24 januari, tijdens het voormalige tijdslot van Kaj van der Ree, een 3FM Special rondom dit thema uit te zenden. Tijdens deze uitzending hebben we een open gesprek gevoerd met deskundigen en luisteraars. Iedereen die vragen had of ervaringen wilde delen over online seksualiteit, kon terecht bij 3FM.

Eva Koreman had Simone Belt (helpwanted.nl) en Jacqueline Kleijer (Opvoeden in Liefde en Bureau Jeugd en Media) te gast.

Tips van Jacqueline en Simone

  • Heel veel jongeren en ouderen hebben online seks. Zeggen: ‘Je moet het niet doen, het is gevaarlijk’ is hetzelfde als: ‘Heb maar geen seks anders krijg je een soa’. Dat heeft geen zin. Je moet gewoon zorgen dat die risico’s zo klein mogelijk zijn.
  • Tip die we vaak horen is: ‘Zet je hoofd er niet op’. Daar heb ik mijn twijfels bij - je kan vaak alsnog zien wie het is. Of dat je gebruikersnaam er bij staat. Maar het is alsnog veiliger dan wel je hoofd er op.
  • Vooral belangrijk om te weten met wie je aan het appen bent. Als je niet weet wie aan de andere kant zit, daar zitten risico’s aan.
  • Zorg dat je vertrouwen hebt in de persoon waar je dit mee doet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naaktfoto's verzenden

Is het dan überhaupt een slecht idee om naaktfoto's te versturen? Niet per se, zeggen de deskundigen in de studio. Zolang je duidelijke afspraken hebt en weet wie het ontvangt. Ook zijn er manieren om de foto alsnog onbruikbaar te maken voor een eventuele dwarsligger. Een luisteraar wil toch wat duidelijkheid hebben:

In gesprek met...

Francien, slachtoffer geworden nadat ze haar borsten liet zien via de webcam aan de 'coolste jongen van school'. Ze legt uit aan Eva hoe dit haar leven verder heeft beïnvloed.

Wil je naar aanleiding hiervan met iemand in gesprek? Ga dan naar helpwanted.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie