3FM nieuws

Met 'Pisnicht: The Movie' maakt Nicolaas Veul zich hard voor homo-emacipatie

  1. Nieuwschevron right
  2. Met 'Pisnicht: The Movie' maakt Nicolaas Veul zich hard voor homo-emacipatie

Met 'Pisnicht: The Movie' hoopt documentairemaker Nicolaas Veul mensen wakker te schudden. Wat zijn de negatieve gevolgen die homofobe uitspraken hebben op (jonge) homoseksuelen? De documentaire is vanavond om 21:00 te zien op NPO 3.

Aanleiding documentaire

(Negatieve) opmerkingen maken over homoseksualiteit is iets wat tot de dag van vandaag nog steeds gebeurt. Het is zelfs onderdeel van onze maatschappij geworden. Zonder enige moeite brult men er woorden als flikker, homo-tje en pisnicht uit. Youp van 't Hek deed dit o.a. ook. Hij gebruikte de woorden 'enge pisnicht' in een column in de NRC. Iets wat Nicolaas Veul niet in de koude kleren is gaan zitten. Hij riep Youp op te stoppen met het verspreiden van zulke homofobe scheldwoorden. Hierop noemde van 't Hek hem een zeikwijf en het idee voor 'Pisnicht: The Movie' was geboren.

"Doe niet zo gay. Doe niet zo homo."

"Huh, we bedoelen er toch niks mee?" wordt er vaak gezegd wanneer mensen grappen maken over het homo-zijn. Maar net als met ieder grapje, kunnen anti-homo grapjes een grote impact hebben op iemands leven. Vooral op die van jonge kinderen die nog in de kast zitten, laat Veul weten. Homo zijn wordt tot op de dag van vandaag namelijk nog steeds als iets vreemds gezien. Je wordt direct als vrouwelijk en/of anders bestempeld. Nicolaas sprak voor zijn documentaire bijvoorbeeld met een voetbalteam, welke toch een beetje terughoudend was over het bijvoorbeeld samen douchen met een homo. Ook sprak hij een vader die op de vraag wat hij ervan zou vinden als zijn zoon homo zou zijn antwoordde: "Mijn wereld zou instorten. Ik zou er niet mee kunnen leven. Maar dat zal me niet gebeuren, hè?" Die hè was gericht op zijn zoon, die braaf antwoord: "Nee dat zal niet gebeuren."

Kijk het interview tussen Frank, Eva en Nicolaas Veul hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie