3FM nieuws

Bizar: Er zijn nog steeds vijfhonderd kinderen kwijt in Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bizar: Er zijn nog steeds vijfhonderd kinderen kwijt in Nederland

De scholen zijn weer open, veel ouders en kinderen zijn blij dat dit zo is. Maar, er is nog een onopgelost probleem: er zijn nog steeds vijfhonderd kinderen kwijt die na de sluiting van de scholen door corona buiten beeld zijn geraakt..

Kwetsbaar

Frank & Eva belden tijdens de middagshow met Marc Dullaert van de organisatie KidsRights: "Vijfhonderd kinderen zijn nog steeds onvindbaar. Docenten hebben alles gedaan: gebeld, gemaild, zelfs op de fiets langs geweest.. Maar nu begint het wel zorgelijk te worden."

Al zeven weken zijn ze van de radar verdwenen. Marc: "Dit is geen onderwijsprobleem maar een veiligheidsprobleem. De ouders zelf zijn ook onbereikbaar." En dit kan te maken hebben met huiselijk geweld: "In alle landen met een lockdown zie je dat dat een ontzettend groot probleem is. Er moet nu echt onderzoek gedaan worden, gaat het wel goed met een gezin?"

Opschalen is nodig

Als het de docent en leerplicht niet lukt om contact te krijgen met het kind of de ouders, dan begint het tijd te worden om grotere stappen te zetten zegt Marc. "Je moet jeugdzorg inzetten, de kinderbescherming en als dat niet werkt dan moet de politie aan de deur gaan bellen."

"Met dit soort getallen moeten we weten hoe het met de kinderen gaat. Mocht er een tweede golf komen, dan mag dit niet nog een keer gebeuren. Er moet een plan komen" zegt Marc stellig. Beluister hieronder het hele gesprek.

Video niet beschikbaar

Zit je zelf thuis en gaat het niet goed? Neem dan contact op met de Kindertelefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie