3FM nieuws

De (vrij christelijke) betekenis van Mr. Brightside

foto: Screenshot YouTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. De (vrij christelijke) betekenis van Mr. Brightside

3FM zit nu natuurlijk middenin de voorbereidingen voor de 3FM Zeroes Top 1003. Misschien wel de grootste hit uit de Zeroes die iedereen van begin tot eind kan meeschreeuwen: natuurlijk is dat 'Mr. Brightside' van The Killers. Maar wist je toevallig ook dat er een hoop religieuze ondertonen in de tekst verstopt zitten? Check it out!

Mormonen

Ja, het is echt zo: de zanger van een van de grootste rock-hits allertijden is een mormoon. Zijn relatie met het geloof is een lange en complexe, dus hier even simpel en in het kort. Zanger Brandon Flowers groeide in het geloof op, maar begon zich er tegen te verzetten om een "echte rockster" te worden. Na het behalen van succes met The Killers begon hij weer steeds meer naar zijn geloof te leven. Uiteindelijk kwam dit uit op een volledige terugkeer naar toch wel een van de meest intense vormen van het christendom: het mormonisme.

En als je niet helemaal weet wat een mormoon precies is, hier een korte samenvatting. Dit geloof wil eigenlijk terug naar de "echte" basis van het christendom, met een paar opvallende uitingen. Ze staan vooral bekend om hun uitzendingen naar armere landen/regio's, waar ze hun volgers sturen om te helpen. Maar ook vanwege hun geloof in polygamie, waar een man met meerdere vrouwen mag trouwen. Dit kan oplopen tot meerdere tientallen vrouwen, van allerlei verschillende leeftijden (soms ook meerderjarig).

Maar nu terug naar The Killers en hun mormoonse invloeden. Voornamelijk in hun meer recente albums is het heel duidelijk te horen dat de zanger volledig terug is naar zijn christelijke roots. Hier zijn de beeldspraak en thema's van de nummers overduidelijker over zijn geloof. Maar nog eventjes terug naar 'Mr. Brightside', want in hoeverre is het verhaal van het nummer christelijk (geïnspireerd)?

Betekenis

De algemene betekenis van het nummer, zegt Brandon zelf vaak in interviews, is zijn ervaring met zijn eerste relatie, waar zijn vriendin toen vreemdging. Vandaar ook de nadruk op het woord "jealousy" aan het begin van het refrein. Maar als je eventjes een aluminiumfolie-conspiracy-hoedje op wilt zetten, is deze andere interpretatie misschien ook leuk:

Wat nou, als het hele nummer vanuit het perspectief van Jezus wordt gezongen? Dan begint het verhaal bij zijn wedergeboorte, het moment dat hij uit zijn graf opstaat. Hij bevindt zich in een wereld waar hij een invloed op heeft kunnen hebben, en ziet dat werkelijk alles uit de hand is gelopen. Vrouwen die vreemdgaan, losbandig seks hebben, maar vooral Jezus die er nu maar mee moet dealen.

Waar deze theorie allemaal op gebaseerd wordt? Allereerst een TikTok-trend die een tijdje geleden heel kort heeft geleefd, maar verder nog twee hints. Enerzijds uit een interview van Brandon Flowers, waar de frontman deelt dat hij een gigantisch redderscomplex had toen de band bekent begon te worden. Dit was voornamelijk tijdens het maken van het eerste album, en dus ook het moment dat hij 'Mr. Brightside' aan het schrijven was.

Anderzijds de titel van het nummer zelf, 'Mr. Brightside' refereert namelijk naar de ultieme optimist. Iemand die in letterlijk elke situatie wel een positieve draai eraan kan geven. En waarom zou dat niet Jezus zijn, de man die door zijn vader wordt opgeofferd om op te draaien voor alle zondes van de mens, en vervolgens nog iedereen vergeeft die het hem ook maar vraagt.

Natuurlijk is tekst altijd open voor interpretatie, maar je kunt altijd zelf nog even kijken naar alle mogelijke betekenissen van de track. Misschien is alles in de tekst wel ironisch bedoeld, of zingt hij over iemand die de laatste donut kocht waar hij zijn oog op had, waar zijn "jealousy" door werd aangewakkerd. Het kan allemaal, maar het is toch leuk om overal iets achter te zoeken! En wie weet, misschien weet jij erzelf nog wel meer verwijzingen uit te halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stem

En mocht je door dit artikel geïnspireerd zijn om te stemmen op de 3FM Zeroes Top 1003. En dan is het hier extra makkelijk gemaakt, je hoeft alleen maar op deze knop te klikken!

Stem hier!

Ster advertentie
Ster advertentie