3FM nieuws

De Staat op Pinkpop 2022: "Wij zullen Witch Doctor altijd in onze set houden"

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. De Staat op Pinkpop 2022: "Wij zullen Witch Doctor altijd in onze set houden"

Na de winst van de nummer 1 positie in de 3FM Festival Top 999 afgelopen vrijdag met 'Witch Doctor', wordt de belofte van dé festivaltrack van het jaar direct waargemaakt op de zondag van Pinkpop. Eindelijk tovert De Staat op de mainstage weer eens die gigantische draaiende kolkende mensenmassa op het festivalterrein. Vlak voor het optreden sprak 3FM-dj Jamie bandlid Rocco over het nummer, moshpits, zijn huidige muzikale crush, ouder worden, het tourleven en nog veel meer.

Bevestiging is altijd fijn

Felicitaties zijn uiteraard op zijn plek wanneer een van je tracks voor de vierde keer op rij wordt uitgeroepen tot dé festivaltrack van het jaar. Maar wordt het nu niet een beetje saai? Nee dus! Bevestiging is volgens Rocco altijd fijn: "Wij geloven zelf heel erg in wat we doen, en dat wat we doen heel erg goed is. Maar het is wel heel fijn om dit bevestigd te krijgen. Zelfs voor het vierde jaar op rij, is het goed om te zien dat we er nog steeds toe doen. Na de afgelopen twee jaar ga je toch denken: waarom heb ik toch eigenlijk zo'n grote bek altijd? Je begint toch te twijfelen. Daarom wil je bevestiging."

Moshpits

En die bevestiging is niet meer dan terecht. Iedereen die De Staat wel eens live heeft gezien, weet van de gigantische moshpit die ontstaat bij 'Witch Doctor'. De Staat beleeft dit moment dan wel veilig vanaf het podium, maar Rocco is zelf ook niet vies van een moshpit: "Ik weet nog toen ik een jaar of 14 of 15 was en ineens in de moshpit terechtkwam en dacht: oh damn, je mag gewoon mensen slaan en beuken. Ik ben er weleens uitgekomen met bebloede handen, maar ik begin het nu toch wel wat enger te vinden."

Tourleven

Na twee rustige jaren, heeft De Staat de draad van het touren weer volledig opgepakt. En ze touren veel op het moment. Dit beperkt zich overigens niet alleen tot Nederland. Frankrijk, Tsjechië, Duitsland, België, Engeland... Het is slechts een greep uit de plekken waar De Staat in de afgelopen periode heeft gestaan. In Nederland heeft de band natuurlijk een gigantische fanbase en een legacy die niet meer te ontkennen valt, maar hoe gaat dat eraan toe in het buitenland? "Het leuke aan het buitenland", vertelt Rocco, "is dat je daar nog kan verbazen. Er valt meer terrein te winnen."

Het tourleven an sich, vindt Rocco heerlijk overzichtelijk: "Ik word dan wakker, en er hangt dan een papiertje en daar staat dan letterlijk op: 13:00 uur: eten, 14:00 spullen uitladen, 15:00 spullen op het podium, 16:00 soundcheck. Nou voor mijn brein is dat heerlijk."

Muzikale crush

Ook al is Rocco blij met de bevestiging en het schouderklopje, als hij dan toch iemand anders zou moeten nomineren voor de #1 positie van de 3FM Festival Top 999 voor volgend jaar, dan kiest hij voor Joost met 'Summervibes 2019'. Zijn huidige muzikale crush.

Check het hele interview hier:

Ster advertentie
Ster advertentie