3FM nieuws

Jong & zonder werk: "Ik had de leukste baan ooit!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Jong & zonder werk: "Ik had de leukste baan ooit!"

De statistiek experts van het CBS brachten verontrustend nieuws: afgelopen maand kende de grootste toename van werkloosheid sinds 2003. Wie worden het meeste geraakt? Jongeren! 3FM sprak met Nathan, Josien en Dianne, die allemaal ineens zonder werk zaten toen de maatregelen in werden gesteld.

Je bent jong en je wilt wat

Als je in de cijfers van het CBS duikt dan kun je zien dat vooral veel jongvolwassenen werkloos zijn geworden. Niet raar, veel jonge mensen werken op flexibele basis en zijn oververtegenwoordigd in de horeca- en evenementenwereld. De plekken waar door corona nu raken klappen vallen.

Josien (22): "Ik heb al twee maanden geen inkomen"

"Ik heb nog niets en niets in het vooruitzicht qua baantjes. " zegt Josien die op dit moment bezig is met het afronden van haar studie Sport, Management & Ondernemen. "In het weekend werkte is als bijbaan bij een klimhal. Dit is allemaal indoor en het gaat zeker tot september niet open." Auw. Zo heeft ze al twee maanden geen inkomen.

Maar werken in de klimhal is niet het enige wat Josien doet: "In de zomer werk ik ook in de horeca. Ze kennen mij daar, dus solliciteer ik elk jaar opnieuw. Maar ik ben bang dat dat 'm dit jaar niet gaat worden." De tweede bijbaan gaat 'm dus ook niet worden, wel heeft ze tijdelijke dingen gedaan: "Ik heb een paar dagen koolplantjes gezet bij een boer, dat was twee dagen en ik zou gaan bloedprikken voor coronatesten, maar dat ging ook niet door."

Nu gaat ze zoeken naar iets anders, want ze begint al tegen hindernissen aan te lopen "Mijn laptop is stuk en moet eigenlijk vervangen worden." Hopelijk kan ze snel iets vinden, want: "Vanuit de overheid krijg je geen steun."

Dianne (28): "Ik ben er heel erg chill onder"

Ook spraken we met Dianne, die aan het knallen was met haar fulltime droombaan: "Ik werkte als city marketing manager bij een sportplatform in Amsterdam, ik was daar verantwoordelijk voor de lokale marketing, dus het aantrekken van nieuwe leden en het behouden van al bestaande leden. Dat was echt een hele leuke baan." Maar toen kwam ook bij haar corona om de hoek kijken en kon haar contract niet worden verlengd.

"Van mijzelf ben ik niet gauw heel bang. Ik had niet verwacht mijn baan kwijt te raken, qua prestaties ging het helemaal goed" Maar toch gebeurde het wel... "Die coronacrisis is zo heftig. Je kunt er gewoon niets tegen doen. Ik had het niet verwacht maar ik heb er wel vrede mee."

Ondanks alles is Dianne niet stil gaan zitten: "Qua mind ben ik heel relaxed, dit gevoel heb ik nog nooit eerder gehad." Maar ondertussen is ze wel hard aan het solliciteren geslagen, is ze zichzelf constant aan het verbeteren door het volgen van cursussen en is ze begonnen met het starten van een eigen side hustle. "Solliciteren is nu toch lastig, dus ik ben aan het kijken of dat werkt." Een bezig bijtje dus!

Nathan (24): "Gelukkig gaan een paar kleine opdrachten nog door"

En dan Nathan, hij werkt als freelance fotograaf op evenementen en festivals. "Door de genomen maatregelen zijn al mijn opdrachten verdampt, er mogen immers geen grote groepen bij elkaar komen" zegt hij. Na de persconferentie waarbij alle maatregelen werden aangekondigd in maart, kon zijn hele agenda voor de zomer door de shredder.

Dat doet zeer, maar gelukkig heeft hij iets om op terug te vallen: "Mijn achtergrond ligt eigenlijk in marketing en communicatie, daar ben ik voor opgeleid. Fotografie is pas een paar jaar geleden op mijn pad gekomen en uit de klauwen gelopen." Zo kan hij nu weer bedrijven helpen met het optimaliseren van hun communicatie en is hij bezig met het opzetten van een eigen bedrijf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik weet niet wanneer ik als fotograaf weer 100% aan het werk ben. De kennis om dat goed in te schatten heb ik simpelweg niet, dus ik wacht gewoon af. Voor mijzelf maak ik mij niet zo’n zorgen, waar ik wel mee te doen heb zijn al mijn opdrachtgevers uit de eventbranche. Stuk voor stuk zulke harde werkers met geniale creatieve ideeën die nu gewoon stilzitten en amper wat kunnen doen. Ik hoop dat ze de crisis overleven, dat gun ik ze van harte!" En wij natuurlijk ook.

NOS Stories deed onderzoek naar werken tijdens de coronacrisis. Welke banen hebben het nu heel druk en bij welke kun je fluiten naar je centen? Check het in onderstaande video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie