3FM nieuws

Emil Landman ging letterlijk de wereld rond voor z'n nieuwe plaat

  1. Nieuwschevron right
  2. Emil Landman ging letterlijk de wereld rond voor z'n nieuwe plaat

9 weken lang, 40.000 kilometer door 14 landen voor 1 album met 12 liedjes en vandaag mogen wij de eerste aan je laten horen. 'Our Bodies' is de eerste single van het nieuwe album van Emil Landman.

Check de nieuwe clip van Emil Landman onderaan dit artikel

De man van de prachtige en breekbare liedjes 'With You' en 'A Bargain Between Beggars' is terug met z'n tweede album. Dat album komt 20 oktober uit en wordt gereleased in de Ekko in Utrecht. Dit is tegelijkertijd ook de aftrap voor de eerste eigen clubtour van Emil en z'n band. "Super spannend! Heel tof dat we een eigen clubtour kunnen gaan doen," vertelt hij toen we hem spraken.

Net als voor zijn vorige album besloot Emil op reis te gaan om inspiratie op te doen. Maar waar het de vorige keer een reis door de VS betrof, ging hij nu letterlijk de wereld rond. Van Amsterdam, naar Moskou, Mongolië, China, Japan, Californië, New York, via Parijs weer terug naar huis. "Ja, dat was heel tof én spannend," zegt Emil. "Je gaat letterlijk op pad met een gitaar en wat schone onderbroeken en je ziet wel wat er gaat komen en waar je eindigt."

Begon je dan ook helemaal blanco aan je reis?

"Ja! Ik had zoiets van: ik zie wel wat er gebeurt. Ik ging natuurlijk op reis om liedjes te schrijven, maar had ook heel sterk het gevoel dat als ik geen liedje zou schrijven die druk van geen liedjes, me juist weer liedjes zou laten schrijven. Snap je het nog? Ik moest die reis gaan maken van mezelf en alles gebruiken wat ik meemaakte en zag. Ik was redelijk optimistisch. En uiteindelijk kon ik gelukkig heel snel veel toffe dingen schrijven."

"Als ik geen liedjes zou schrijven, zou de druk van geen liedjes me juist weer liedjes laten schrijven. Snap je?"

Vertel!

"Tussen Moskou en Irkoetsk zat ik vier dagen in de trein en geloof me, je voelt je dan zo smerig. Het is zo’n uitputting want je kunt jezelf niet wassen en je zit de hele dag maar een beetje. Ja, je kunt een beetje eten en dat is dan het hoogtepunt van je dag. Ik had een schaakbord gekocht. Dus dan ga je dat maar doen met een van de Russen die onder of boven je slaapt in diezelfde kleine cabine. Dat levert hele leuke interacties op doordat je elkaar niet eens kunt verstaan maar wel samen kunt schaken, want dat is universeel."

"Eindelijk in Irkoetsk aangekomen was ik net die dag jarig. Vies en smerig kwam ik bij mijn houten huisje boven op een berg, waar ik de komende nacht zou slapen. De warmte van dat hutje en de douche die ik toen kon nemen, waren zo ontzettend fijn. Die kleine dingen krijgen zulke grote waarde. Daar ontstond meteen een liedje!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen je eenmal terug was, ben je met de band teruggegaan voor een paar shows in China. Heb je die tijdens je reis geregeld?

"Nee, dat is eigenlijk een heel grappig verhaal. In 2010 ben ik voor het eerst in China geweest en halverwege die reis kreeg ik een mail van het conservatorium daar. Toen heb ik daar een paar shows gedaan en nu mocht ik dus met band terugkomen."

"Maar het was zo raar. Het schijnt dat één van mijn liedjes, volgens mij 'A Bargain Between Beggars', daar standaard lesmateriaal is. Ik wist dat niet dus halverwege de show zag ik opeens allemaal studenten luidkeels meezingen. Dat was zo gek, maar ook meteen de charme omdat we het niet wisten. Ik ben dus al jaren lesmateriaal op een conservatorium in China. Dat is toch mooi?"

"Ik ben dus al jaren lesmateriaal op een conservatorium in China. Dat is toch mooi?"

Nu is de eerste single 'Our Bodies' uit. De mensen die jou kennen van de kleine mooie liedjes zullen best verrast zijn. Is dit het nieuwe geluid?

"Misschien.. Door mijn reis kwam ik los van alles wat ik hiervoor schreef. Ik kon opnieuw gaan kijken naar wat ik tof vond. Dat klinkt soms anders dan wat ik al heb gedaan. Qua energie ligt het een stuk hoger op dit album. De reis was intens en dat hoor je terug in de muziek."

"Het nummer 'Our Bodies' was een nummer dat met de band in de studio meteen samenkwam en klopte. Daarom hebben we er ook voor gekozen om de clip daar op te nemen. De clip weerspiegelt perfect het gevoel dat we daar hadden. Een live-registratie van hoe het voor ons hoorde. We hebben wat lampen en een paar rookmachines geregeld en toen was de video er al heel snel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En nu?

"Nu ben ik vooral heel nerveus hoe mensen gaan reageren op de muziek. Als je zo lang met iets bezig bent en al je energie erin steekt, dan moet je het op een gegeven moment loslaten en maar wachten wat men ervan vindt. Dat is best spannend."

"Ik ben vooral heel blij dat we nu onze eigen clubtour gaan doen. Dat voelt als een eer. We beginnen met de release in de Ekko in Utrecht en gaan daarna heel Nederland rond."

Kijk hier waar je Emil Landman dit najaar live kunt gaan zien

Ster advertentie
Ster advertentie