3FM nieuws
NTR

Arctic Monkeys-drummer Matt Helders: “It’s crazy to play in arenas where I saw football games”

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Arctic Monkeys-drummer Matt Helders: “It’s crazy to play in arenas where I saw football games”

Op 5 mei, a.k.a 505 sprak 3FM-dj Vera Siemons met Matt Helders, de drummer van Arctic Monkeys over spelen in grote arena’s en de nieuwe manier van drummen voor het album The Car.

Ochtendkoffie

Het is vrijdagochtend. Matt is nog maar net wakker en drinkt z'n eerste koffie van de dag. “If I wake up too early, I might fall asleep by the time I walk on stage.” Die avond spelen Arctic Monkeys de eerste van hun twee uitverkochte concerten in de Ziggo Dome. Matt is het tourleven al helemaal gewend. Hij is graag onderweg. “It’s all I’ve known growing up.” Soms mist hij het wel om thuis te zijn maar hij haalt veel plezier uit spelen voor een publiek.

The Car

Voor de opnames van de nieuwe plaat trok de band naar het Britse platteland. Daar zonderden ze zich af en konden ze zich volledig focussen op The Car. Maar het voelde ook als vakantie. Naast bandleden zijn de mannen ook beste vrienden. Het was dus niet alleen hard werken. Er was ook tijd om voetbal te kijken.

Doorheen de jaren is het geluid van Arctic Monkeys flink geëvolueerd. De rauwe rocknummers waar ze ooit mee begonnen, staan in contrast met het nieuwe materiaal. Matt is erg dankbaar voor de fans die de band blijven volgen ondanks al deze veranderingen. “We knew we could do what we wanted as long as were happy and proud of it. I’m pleasantly surprised with the people who stick with us and understand us.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stadion tour

Het is de eerste stadion tour van Arctic Monkeys. Voor Matt voelt dat toch een beetje onwerkelijk. “It’s crazy playing in arenas where I saw football games.” Bescheiden vertelt Matt dat Arctic Monkeys in hun beginperiode geen wilde dromen hadden. “All our goals were minimal. We never thought that far ahead. Everything went step by step. The first goal was to play to the end of the song without making any mistakes and then record something.”

Volgens Matt is The Car het meest uitdagende album om live te spelen. Tijdens 'Body Paint' durven ze te improviseren, maar de rest van de nieuwe tracks blijven redelijk trouw aan de versie op het album.

Ook drumtechnisch kwam Matt uit zijn comfort zone. “Keeping in a groove and holding back is often more difficult for me than letting loose.” Bij oudere nummers kan Matt helemaal losgaan, terwijl nieuwere nummers juist vragen voor een subtiele aanpak. “Songs like 'There'd Better Be A Mirrorball' are more difficult to play. It requires a lot of thought and feel.”

Op 7 mei wordt Matt 37 jaar. Geen show die dag, maar zijn vrienden, ouders en vriendin komen speciaal naar Nederland om het met hem te vieren.

Check hier het volledige interview:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vera On Track

Vera Siemons presenteert elke zaterdag- en zondagavond het programma Vera On Track op NPO 3FM, van 19:00​​​ uur tot 22:00​ uur. Luister voor de beste nieuwe muziek, het laatste festivalnieuws en interviews die je een kijkje achter de schermen geven van je favoriete festivals en artiesten!

Arctic Monkeys spelen vanavond hun tweede uitverkochte show in de Ziggo Dome.

Ster advertentie
Ster advertentie